Υγεία

Κορονοϊός: Πάνω από 300 οι υποτύποι της «Όμικρον»

Κορονοϊός: Πάνω από 300 οι υποτύποι της «Όμικρον»

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υποτύποι του στελέχους Όμικρον

Την ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων κορονοϊού επιβεβαιώνει μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή στο 18ο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ από τον Δρ. Ελευθέριο Μυλωνάκη M.D. PhD FIDSA FAAM, Καθηγητή Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υποτύποι του στελέχους Όμικρον ενώ ο Sars-Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές όσες κάνει ο ιός της γρίπης μέσα σε δύο χρόνια. «Οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία, από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις (sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19)».

Μεταξύ των συμπερασμάτων της μελέτης που παρουσίασε ο Δρ. Ελ. Μυλωνάκης ήταν οι καλές επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της πανδημίας που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη.

«Μελέτη μας έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες, με πιο ισχυρά συστήματα υγείας ,όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν, όχι μόνο από την νοσηλεία και το θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης.

«Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις ,θα εμφανίσει το σύνδρομο», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

1 στους 5 ασθενείς που επιβίωσαν από ανακοπή καρδιάς είχε επιθανάτια εμπειρία

achaiavoice

Γιατί μυρίζει άσχημα η αναπνοή; 5 τρόποι αντιμετώπισης

achaiavoice

ΙΣΘ: Επιστροφή 20.000 Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό

achaiavoice

Τι να κάνετε για να επανέλθετε πιο γρήγορα μετά από κρυολόγημα

achaiavoice

Πολωνία: Επιστήμονες βρήκαν γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID

achaiavoice

Έρευνα: Τζελ θεραπεύει την ζημιά στην καρδιά μετά από καρδιακή προσβολή

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα