Υγεία

Κορονοϊός: Πάνω από 300 οι υποτύποι της «Όμικρον»

Κορονοϊός: Πάνω από 300 οι υποτύποι της «Όμικρον»

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υποτύποι του στελέχους Όμικρον

Την ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων κορονοϊού επιβεβαιώνει μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή στο 18ο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ από τον Δρ. Ελευθέριο Μυλωνάκη M.D. PhD FIDSA FAAM, Καθηγητή Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υποτύποι του στελέχους Όμικρον ενώ ο Sars-Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές όσες κάνει ο ιός της γρίπης μέσα σε δύο χρόνια. «Οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία, από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις (sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19)».

Μεταξύ των συμπερασμάτων της μελέτης που παρουσίασε ο Δρ. Ελ. Μυλωνάκης ήταν οι καλές επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της πανδημίας που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη.

«Μελέτη μας έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες, με πιο ισχυρά συστήματα υγείας ,όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν, όχι μόνο από την νοσηλεία και το θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης.

«Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις ,θα εμφανίσει το σύνδρομο», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Προσοχη! Διαιτολόγοι «μαϊμού» εξαπατούν… ανυποψίαστους

achaiavoice

ΕΟΔΥ: Τα 21 σημεία δωρεάν rapid test για την Κυριακή 29/1

achaiavoice

Απώλεια βάρους: Πως να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες και κίνδυνο της υγείας σας

achaiavoice

Αυτά τα δύο αθλήματα σας χαρίζουν μακροζωία

achaiavoice

Δύο τοπ βιταμίνες που δυναμώνουν καρδιά, μυαλό και ανοσοποιητικό

achaiavoice

Τι πρέπει να ξέρετε για το γάλα αμυγδάλου

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα