Οικονομία

Κορονοϊός: Πάνω από 10 δισ. ευρώ εκτοξεύεται ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης

Κορονοϊός: Πάνω από 10 δισ. ευρώ εκτοξεύεται ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης

Το σενάριο της «μετάλλαξης της κρίσης» με επιβράδυνση της ανάπτυξης και διόγκωση του δημοσιονομικού λογαριασμού για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών θέτει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος του νέου κύματος πανδημίας που ανοίγει πληγές στην αγορά και χαμηλώνει το πήχη για τις τουριστικές εισπράξεις.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανεβάζει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ το λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιβάλλει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Μόνο οι έκτακτες δαπάνες των 3 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως τον Απρίλιο ανατρέπουν τις αρχικές προβλέψεις για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα μήνα για ρευστότητα 7,5 δις. ευρώ και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση. Σύμφωνα με τον υπουργό είναι μία δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καλυφθεί μόνο ένα μέρος των απωλειών του 2020. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το βάρος πέφτει στις νέες υποχρεώσεις, και είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να δανειστεί 3,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, και όχι λιγότερα όπως έκανε μέχρι τώρα, φοβούμενη το τρίτο κύμα πανδημίας που θα επεκτείνει το σκληρό lockdown στην οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο λογαριασμός των έκτακτων υποχρεώσεων ύψους 3,1 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο διαμορφώνεται ως εξής:

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των μέτρων του Φεβρουαρίου για επιδόματα ειδικού σκοπού 534 ευρώ, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος που κατέβαλε ο ενοικιαστής. Επίσης οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 40% ενώ αποζημίωση 60% δικαιούνται και τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις κλειστές επιχειρήσεις. Το κόστος των ενοικίων για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ το μήνα ενώ η επίπτωση στον προϋπολογισμό από την επέκταση όλων των προηγουμένων μέτρων ως τον Απρίλιο φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σε 450 – 500 εκ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος του μέτρου με την μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με υπουργικές αποφάσεις.
Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα φθάσει η επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων.

Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για φορολογούμενους, οφειλέτες και επιχειρήσεις θα αφαιρέσουν από τα κρατικά ταμεία:

– 230 εκ. ευρώ εφόσον πρόκειται για αναστολές φόρων, όπως η πληρωμή ΦΠΑ

-280 εκ. ευρώ για αναστολές δόσεων από ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι δαπάνες για την κάλυψη επιδομάτων ανεργίας το επόμενο δίμηνο.
Επίσης στο πακέτο των μέτρων στήριξης περιλαμβάνεται ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καλύψει τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων για τη ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίου για τους επόμενους μήνες, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, παράταση μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Κορονοϊός: Πάνω από 10 δισ. ευρώ εκτοξεύεται ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης

Σχετικά Άρθρα

Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση μέχρι τη Δευτέρα δίνει το υπουργείο Οικονομικών

achaiavoice

«Έρχεται» μικρή αύξηση όλων των συντάξεων – Πότε θα δοθεί

achaiavoice

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

achaiavoice

Πλάτων Μαρλαφέκας: Τα σχέδια της Loux και το Επιμελητήριο

newsroom

Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση με 19+1 αλλαγές στα εργασιακά

achaiavoice

Ποια η διάφορα κόστους στα 100 χιλ. ενός ηλεκτρικού με ένα βενζίνης

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα