Οικονομία

Κομισιόν: Έκτακτη χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία ύψους 2 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Έκτακτη χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία ύψους 2 δισ. ευρώ

Η Κομισιόν εκταμίευσε δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία

Το ποσό που εκταμιεύεται αποτελεί μέρος ενός πακέτου ΜΧΣ ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου για την αρωγή και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης-24ης Ιουνίου 2022. Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει το πρώτο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από αυτό το έκτακτο πακέτο ΜΧΣ την 1η Αυγούστου 2022. Αυτό ακολούθησε ένα προηγούμενο έκτακτο δάνειο ΜΧΣ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκε στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με τη πληρωμή, η συνολική υποστήριξη ΜΧΣ που εκταμιεύτηκε στην Ουκρανία από τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου έφτασε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια διατέθηκαν στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με πιο μακροπρόθεσμη λήξη από ό,τι στο πλαίσιο των τακτικών ΜΧΣ και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η βοήθεια υποστηρίζει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη συνολική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας και των επακόλουθων οικονομικών προκλήσεων.

Σε μια περαιτέρω έκφραση αλληλεγγύης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για πρώτη φορά θα καλύψει το κόστος των τόκων αυτού του δανείου, τουλάχιστον για το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η σημερινή εκταμίευση έρχεται αφότου η Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν στις 3 Οκτωβρίου ένα Μνημόνιο Συνεννόησης που καθορίζει τους όρους πολιτικής και τις ενισχυμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με αυτήν την έκτακτη ΜΧΣ.

Σχετικά Άρθρα

Ισπανία: O Σάντσεθ ανακοίνωσε αύξηση κατά 8% του κατώτατου μισθού – Στα 1.080 μεικτά

achaiavoice

ΙΝΚΑ: «Δεν καταργείται, ούτε αναστέλλεται ,η ρήτρα αναπροσαρμογής – Αλλάζει… όνομα και ενσωματώνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος»

achaiavoice

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τα ποσά που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ – Αναλυτικά η διαδικασία

achaiavoice

Οικονομία: Αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων οι καταναλωτές (βίντεο)

achaiavoice

Μεγαλώνει το ακατάσχετο για οφειλέτες που πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία

achaiavoice

ΕΕ: Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Ιούλιο για την οικονομία

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα