Οικονομία

«Κόκκινα» κινδυνεύουν να γίνουν 400.000 δάνεια που είχαν… παγώσει με τον κορονοϊό

«Κόκκινα» κινδυνεύουν να γίνουν 400.000 δάνεια που είχαν… παγώσει με τον κορονοϊό

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τον τεράστιο όγκο των δανείων που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, περισσότερα από 400.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων από τα μέσα Μαρτίου του 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και τράπεζες ανησυχούν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων θα «κοκκινίσουν» μετά τον Μάρτιο που τελειώνουν τα moratorium, ενώ για μια μεγάλη μερίδα δανειοληπτών το χρονικό διάστημα της εννεάμηνης αναστολής πληρωμής των δανείων έχει λήξει από το τέλος του 2020 και ήδη έχουν αναγκαστεί να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει

Ανησυχία επικρατεί για τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούλιο 2019 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει πως 3 στα 10 δάνεια που βρέθηκαν σε αναστολή πληρωμής κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» τους επόμενους μήνες, ακόμα και αν ήταν ενήμερα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων της πρώτης «σειράς» εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι οποίες πρέπει να λάβουν νέα δικάσιμο και να κριθούν σε πρώτο βαθμό εντός του 2021. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί 18.154 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εκ των οποίων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 6.267 αιτήσεις από τη γραμματεία των Ειρηνοδικείων και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.

Αποτυχημένη θα πρέπει να θεωρείται η χορήγηση κρατικής επιδότησης δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας. Το θέμα είναι ότι μόλις τέσσερις στους δέκα δικαιούχους επιδοτήθηκαν από τις τράπεζες, με το συνολικό ποσό να αγγίζει μόλις το 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: «Κόκκινα» κινδυνεύουν να γίνουν 400.000 δάνεια που είχαν… παγώσει με τον κορονοϊό

Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία αύξησε τις ηλεκτρονικές απάτες – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

achaiavoice

Φοροδιαφυγή – «Βροχή» από λουκέτα και πρόστιμα: Αναψυκτήριο στην Ορεστιάδα «ξέχασε» να κόψει 2.600 αποδείξεις!

achaiavoice

Bitcoin: «Ασταμάτητο» ράλι για τέταρτη συνεχόμενη μέρα

achaiavoice

Θα δοθεί επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

achaiavoice

Εμβόλιο- Πρόστιμο: Πώς θα εισπράχθει από τους μη εμβολιασμένους από 60 ετών και άνω

achaiavoice

Βρετανία – Brexit: Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα