Πολιτική

Κικίλιας: “Η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη τον τουρισμό”

Κικίλιας: “Η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη τον τουρισμό”

Στη στήριξη των χειμερινών προορισμών που σημείωσαν ανάκαμψη στην εορταστική περίοδο για το επόμενο διάστημα αναφέρεται ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει στην πράξη τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού», δηλώνει ο κ. Κικίλιας αναφέροντας τα μέτρα στήριξης ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων, εταιρειών οργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, την ειδική καμπάνια ενημέρωσης στο εξωτερικό, καμπάνια χειμερινών προορισμών που ξεκινά για τον εσωτερικό τουρισμό και την ένταξη των μονάδων αυτών στη γενικότερη ρύθμιση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Επισημαίνει δε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή να είναι ο ορεινός τουρισμός και τα χιονοδρομικά κέντρα από τους πλέον ωφελούμενους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο κ. Κικίλιας ανακοινώνει ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται, για πρώτη φορά, το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη 2030», με στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από την στήριξη των χειμερινών προορισμών, του city break και της κρουαζιέρας, αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου βιώσιμου τουριστικού μοντέλου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Μια εθνική στρατηγική, η οποία δρομολογείται σε μια εποχή νέων προκλήσεων και μεγάλου ανταγωνισμού και δημιουργείται από κοινού με τους πιο παραδοσιακούς και δυναμικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας. Οι κύριοι άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, την προσβασιμότητα και την συνδεσιμότητα, τις πράσινες υποδομές, τη διαχείριση προορισμού και εμπειρίας, την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο με λιγότερη γραφειοκρατία και ένα καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Τουρισμού χαρακτηρίζει την ανάδειξη του αθλητικού Τουρισμού ως στρατηγική προτεραιότητα του ελληνικού Τουρισμού, επισημαίνοντας την μεγάλη δυναμική του λόγω και της παγκόσμιας τάσης των επισκεπτών προς την υγεία και την ευεξία, τα βιωματικά ταξίδια και την επαφή με τη φύση. «Ήδη αυτή την εβδομάδα συμφωνήσαμε με την σκανδιναβική Apollo να ενισχύσουμε τα προγράμματα αθλητικού τουρισμού που τρέχει σε συνεργασία με τη σουηδική ολυμπιακή επιτροπή εκτός από την Ήπειρο και στη Λήμνο και Ρόδο. Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο γίνονται αξιόλογες προσπάθειες ενίσχυσης του θεματικού αυτού προϊόντος. Παράλληλα, πολλές επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις στην χώρα μας, από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο και στο Ζαγόρι, τον μαραθώνιο κολύμβησης στη Βόρεια Εύβοια, τους αγώνες τριάθλου στις Σπέτσες, προσελκύουν ερασιτέχνες αθλητές από το εξωτερικό που συνδυάζουν την συμμετοχή τους με διακοπές. Και φυσικά υπάρχει η κορωνίδα των αθλητικών γεγονότων, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ένα αθλητικό γεγονός το οποίο αναδεικνύει την πόλη, προσφέρει στην οικονομία της και δίνει υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό», τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Επισημαίνει επίσης ότι τα 320 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Υπουργείο Τουρισμού θα διατεθούν σε έργα υποδομών όπως μαρίνες, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, στη διαχείριση προορισμών, σε κατηγορίες θεματικού τουρισμού -Ορεινός Τουρισμός, Τουρισμός Υγείας και ευεξίας, Αγροτουρισμός και Γαστρονομία, Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός-, στην εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα, στην ψηφιοποίηση, ενώ αναφέρει ως κορυφαία προτεραιότητα «την πρόσβαση των ΑμεΑ συμπολιτών μας και επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, παραλίες και επιχειρήσεις». Συμπληρώνει παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του RRF αφορά τις υποδομές της χώρας και είναι σε άμεση σύνδεση με τις τουριστικές επενδύσεις. Οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές τέτοιες που θα βοηθήσουν να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να δεχτούμε περισσότερους και πιο ποιοτικούς επισκέπτες».

«Δεν έχουν επενδυθεί τόσο μεγάλα κεφάλαια τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα, όπως αυτά του RRF. Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Τουρισμού, οποιαδήποτε απορρόφηση κάτω του 100% θα το θεωρήσουμε αποτυχία», λέει ο κ. Κικίλιας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα από τα δυναμικότερα αναπτυσσόμενα τουριστικά προϊόντα της χώρας, καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος των πόρων του RRF προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων μαρινών».

Ερωτώμενος για τις αγορές στις οποίες στοχεύει η Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού τονίζει ότι και η φετινή χρονιά, αν και σε ηπιότερο βαθμό, θα λειτουργεί υπό το καθεστώς των προκλήσεων της πανδημίας. «Για αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μας αγορών οι οποίες το 2021 ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα υγειονομικής ασφάλειας που εξέπεμψε η χώρα. Παράλληλα, εστιάζουμε στην ενίσχυση των ροών από τις ΗΠΑ με τις 14 απευθείας πτήσεις φέτος. Με την επιστροφή όμως στην κανονικότητα, στρέφουμε το βλέμμα μας και ανατολικότερα, στην Ινδία και τη Νότια Κορέα και στην περαιτέρω ενίσχυση των ροών από τις χώρες του Κόλπου».

Πηγή: Κικίλιας: “Η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη τον τουρισμό”

Σχετικά Άρθρα

Ισραήλ: Ομάδα χειραγωγεί τις κρατικές εκλογές – Παράρτημα και στην Ελλάδα

achaiavoice

Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος: Ξεκινά έρευνα στο κόμμα Βελόπουλου

achaiavoice

Θεοδωρικάκος για εκκένωση της κατάληψης στη Λάρισα: «Άβατα και ανομία δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία μας»

achaiavoice

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: «Έκλεισαν» οι συνδυασμοί – Πάνω από 150.000 οι υποψήφιοι

achaiavoice

Συνάντηση σήμερα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ – Ο Χαρίτσης, επικεφαλής της νέας ΚΟ

achaiavoice

«Λίστα Πλεύρη»: Μοιράζει 2.653.600 ευρώ στα media!

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα