Πολιτική

Κεραμέως: Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας

Κεραμέως: Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο νόμου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε και στη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» υπογραμμίζοντας «Είναι κοινή λογική ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια και να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Όλα αυτά είναι κοινή λογική γι αυτό και θετικά στέκεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της ασφάλειας. Είναι υπερ ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ας κάνουμε το βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τα σύγχρονα προβλήματα των πανεπιστημίων και όχι με ζητήματα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, τόνισε ότι η μισθοδοσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα επιβαρύνει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση του «ΘΕΜΑτος» έδειξε ότι το 60,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, το 55,8% με την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ενώ δύο στους 3 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «ναι» στην δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια.

Η κυρία Κεραμέως κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποσκοπούν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τους φοιτητές, τους γονείς και την λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η ίδια εξήγησε η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών που δεν αποφοιτά (30%), τόνισε πως μόλις ένας στους δύο φοιτητές καταλήγει να φοιτά σε μια από τις πέντε πρώτες του επιλογές, ενώ υπογράμμισε τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που παρατηρούνται σε πολλά πανεπιστήμια.

Η υπουργός τόνισε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι διαφορετική για κάθε σχολή και θα καθορίζεται αποκλειστικά από τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια λαμβάνουν βαθμούς ελευθέριας και θα καθορίζουν τον βαθμό εισαγωγής και τα μαθήματα βαρύτητας.

«Ελάχιστη βάση εισαγωγής ως ποσοστό και όχι ως απόλυτος βαθμός. Διασφαλίζονται έτσι οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, θωρακίζεται το κύρος των σπουδών. Επιτυγχάνεται ορθολογικότερη κατανομή και διαχείριση πόρων. Μόνο ένας στους δύο υποψηφίους καταλήγει να φοιτά σε μια από τις πρώτες 5 επιλογές» ανέφερε η υπουργός για να προσθέσει «με το νέο σύστημα στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους με μικρό συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όσοι δεν πέτυχαν στις σχολές επιλογής θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό επιλέγοντας σχολές που πιάνουν τον βαθμό εισαγωγής».

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δύο μηχανογραφικών, ένα για τα πανεπιστήμια όπου η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό εξετάσεων και ένα για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ όπου θα παίζει ρόλο ο βαθμός απολυτηρίου.

Αναφορικά με το ανώτατο όριο σπουδών σημείωσε ότι για προπτυχιακές σπουδές 4 ετών θα δίνονται και 2 έξτρα έτη ενώ για σχολές που απαιτούν περισσότερα από 4 έτη θα δίνονται +3 έτη.

Επίσης, η υπουργός τόνισε «καθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. Περιφράξεις ή ελεγχόμενη είσοδος στους εσωτερικούς χώρους. Θέσπιση ομάδων προστασίας που υπάγονται στην ΕΛΑΣ. Αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς με ειδική εκπαίδευση και στολή. Η μισθοδοσία βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και αποστολή θα έχουν την πρόληψη παραβατικότητας και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ανομίας».

«Υπάρχουν 2 δρόμοι: ο ένας να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Σημαντικά πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν εκδηλώσεις εκτός πανεπιστημίων τους. Είδαμε τις αποτρόπαιες εικόνες με την διαπόμπευση του πρύτανη δημόσιου πανεπιστημίου. Να κρεμάνε ταμπέλα στο λαιμό ενός πρύτανη.

Ο άλλος δρόμος είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι γενικό αλλά υπάρχουν εστίες με εικόνες που αμαυρώνουν και προσβάλλουν το εξαιρετικό προσωπικό» τόνισε η κυρία Κεραμέως ενώ απαντώντας στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είπε «Ποιες είναι οι λύσεις; Η μια λέει να αφήσουμε αποκλειστικά το θέμα στο πανεπιστήμιο. Την πρότεινε το ΚΙΝΑΛ αλλά έχει αποτύχει αυτή η λύση. Έχει εφαρμοστεί και έχει αποτύχει. Υπάρχει και μια λύση που είχε προτείνει πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: να αφήσουμε τη λύση στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Δεν την σχολιάζω.

Για θέματα αξιόποινων πράξεων δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος την αρμοδιότητα εκτός της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης για κατασκευή μολότοφ. Ο πρύτανης δεν εκλέγεται για να κάνει τον αρχηγό της αστυνομίας».

Το άρθρο αναρτήθηκε στο protothema.gr

Πηγή: Κεραμέως: Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαϊράκι» από τους «53» για την συμφωνία με την Αίγυπτο

achaiavoice

Αχαΐα – ΚΙΝΑΛ: Επαφές του Γ. Παπανδρέου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής

newsroom

Στον Έβρο σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

achaiavoice

Κεραμέως: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

achaiavoice

Καταγγέλλει την κυβέρνηση και αποχωρεί ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Τζαβάρας: «Εγώ σε κωμωδίες δεν συμμετέχω»

achaiavoice

Κοτζιάς: Ποιους πρώην συντρόφους του βάζει στο στόχαστρο για «στροφή στον νεοσημιτισμό»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα