Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την 1η Απριλίου στα 767 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την 1η Απριλίου στα 767 ευρώ

Έτσι, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό έως την Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, να εγκριθεί η τελική πρόταση και να υπογραφεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ οι μικρές επιχειρήσεις αποδεικνύονται πιο ευαίσθητες στις μεταβολές του κατώτατου μισθού, αφού μία αύξηση της τάξης του 1% θα αυξήσει τους μέσους μισθούς στις μικρές επιχειρήσεις κατά 0,53%, ενώ στις μεγάλες κατά 0,36%. Με άλλα λόγια, η πίεση από μία αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αισθητά μεγαλύτερη προς τις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, καταγράφονται σημαντικές κλαδικές διαφορές αναφορικά με την επίδραση του κατώτατου στον μέσο μισθό.

Ειδικότερα, στις μικρές επιχειρήσεις σε έξι κλάδους η ελαστικότητα μέσων προς κατώτατους μισθούς εκτιμάται υψηλότερη από 0,5. Μεταξύ αυτών των κλάδων περιλαμβάνονται και οι πολυπληθείς κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό και το εμπόριο, καθώς και ο κλάδος της μεταποίησης. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους, κατά κανόνα η ελαστικότητα μέσου προς κατώτατο μισθό είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες μικρές επιχειρήσεις. Ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης συνεχίζει να είναι σχετικά πιο ευαίσθητος σε αλλαγές του κατώτατου μισθού, επισημαίνει το ΚΕΠΕ, με ελαστικότητα στο 0,43 και ακολουθούν η διαχείριση ακίνητης περιουσίας (0,40), η υγεία, το εμπόριο και η μεταποίηση, με ελαστικότητα στο 0,33.

 

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους, για το σύνολο των κλάδων ο δείκτης Kaitz είναι σαφώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο των μεγάλων επιχειρήσεων, δείχνοντας ότι σημαντική μερίδα των εργαζομένων εκεί αμείβεται με μισθούς πολύ κοντά στον κατώτατο. Ειδικότερα, ο δείκτης ήταν 0,72 το 2021 και το 2022 αυξήθηκε σε 0,74, ενώ κυμαίνεται από 0,55 για τη δημόσια διοίκηση έως 0,83 για την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση (0,83), οι τέχνες (0,81), η υγεία (0,81), τα καταλύματα και η εστίαση (0,78) και το εμπόριο (0,78) διαχρονικά καταγράφουν από τους υψηλότερους δείκτες Kaitz και άρα από τους χαμηλότερους μισθούς.

Σχετικά Άρθρα

Eξαντλήθηκαν τα voucher για το North Evia – Samos Pass

achaiavoice

Σκρέκας: Στα 840 εκατ. ευρώ η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιανουάριο

achaiavoice

Eurogroup: Αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για μια ελάφρυνση χρέους 6 δισ. ευρώ

achaiavoice

e-ΕΦΚΑ: Δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για διαζευγμένους

achaiavoice

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει λόγος για Fuel Pass 3 – Έχει πέσει η τιμή της βενζίνης

achaiavoice

Πετρέλαιο: Αρνητική εβδομάδα με «βουτιά» των τιμών άνω του 9%

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα