Αχαΐα

Κάτω Αχαΐα: Το λιμάνι Αλυκών περνάει στο Δήμο για ανάπλαση

Κάτω Αχαΐα: Το λιμάνι Αλυκών περνάει στο Δήμο για ανάπλαση

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι η ανάπλαση του μικρού Λιμανιού των Αλυκών Κάτω Αχαΐας, όπως δείχνουν οι επαφές αρμοδίων προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να λυθεί το γραφειοκρατικό «κουβάρι» υλοποίησης ενός μεγάλου και αναπτυξιακού έργου, σε ένα από τα λίγα γραφικά ψαροχώρια της χώρας.
Η Περιφέρεια και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας δείχνουν να το θέλουν πολύ, αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει, καθότι τρεις δημόσιες υπηρεσίες εμπλέκονται καθοριστικά στο επιδιωκόμενο πρότζεκτ, που δύσκολα θα πουν το «ναι» για να τρέξουν οι εξελίξεις.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο ανήκει το λιμανάκι , με θετική πρόθεση να δώσει το «πράσινο φως» για να αναπτυχθεί, όπως τουλάχιστον διεφάνη από τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελο Κυριαζόπουλο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης.
Κατά πάσα πιθανότητα το Λιμάνι των Αλυκών θα αποδοθεί στον δήμο, με σκοπό την αξιοποίηση, αφού όσο ανήκει στο ΥΕΝ κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει.
Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ
Τον επόμενο λόγο έχει η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, που κατέχει το τμήμα, από εκεί που σκάει το κύμα της θάλασσας έως και 7 – 8 μέτρα πάνω, στην οποία έχει γίνει κρούση, δεν είναι αρνητική, αλλά απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική βούληση και πίεση και η περίπτωσή της χαρακτηρίζεται «δύσκολη».
Η ΕΤΑΔ
Λόγο έχει, για τον υπόλοιπο κοινόχρηστο χώρο, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία επίσης δεν έχει επιδείξει, για την ώρα, ακαμψία στο να βοηθήσει να εκτελεστεί το έργο.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Επομένως το πρόβλημα καθίσταται σύνθετο, όχι όμως και άλυτο. Εκεί που μπλέκεται πολύ το θέμα είναι στο κομμάτι της ΚΕΔ, αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που αγγίζουν και καταστήματα λειτουργούντα, με διατυπωμένες ήδη αρκετές καταγγελίες για καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές.
Μία άλλη μπερδεμένη ιστορία είναι αυτή της ΕΤΑΔ, που έχει να κάνει με νόμιμα ή μη σπίτια, κάτι που αν δεν ξακαθαρίσει δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε άλλες κατασκευές, όπως πλατείες, δρόμους κλπ. Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται πάντως παλιά παραχωρητήρια, ωστόσο η κατάσταση είναι αρκετά «γκρίζα».
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η προσπάθεια, από το παρελθόν, δεν φαίνεται να είχε καλές βάσεις, όπως κάποιες ημιμελέτες, εκ των οποίων ορισμένες ακόμα απλήρωτες. Γενικά, αν ήθελε κανείς να δει τι υπάρχει χρονικά πίσω για το έργο, θα έβλεπε ένα «μπάχαλο».
Ο ΧΡΟΝΟΣ
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το σύνολο των παραχωρήσεων θα «φάει» ένα τουλάχιστον χρόνο, μετά βεβαιότητας, αλλά εφόσον οι θετικές προθέσεις ξεκαθαριστούν πλήρως από ΥΕΝ, ΚΕΔ, ΕΤΑΔ, τότε η Περιφέρεια θα ξεκινήσει να εκπονεί κάποιες πρώτες καθοριστικές μελέτες, που αργότερα θα καταστήσουν το έργο ώριμο για χρηματοδότηση, από το επόμενο ΕΣΠΑ, αγνώστου ακόμα προϋπολογισμού.
Την επόμενη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης θα έχει νέες επαφές στην ΕΤΑΔ κι όπως ο ίδιος λέει στην «Π», όλοι είναι θετικοί, εκτός από κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν στην Κτηματική. «Θα το πάμε με όλους όσο πάει και σίγουρα θα βρούμε τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Πάνω απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαριστούν νομικά θέματα γιατί σε ό,τι αφορά στο οικονομικό υπάρχουν προγράμματα» δηλώνει.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

Καλλιθέα: Στο σημείο της φωτάς ο Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής

newsroom

Κάτω Αχαΐα: Ο κορωνοϊός χτύπησε το κλειστό γυμναστήριο της πόλης

newsroom

Πάτρα: Αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά

achaiavoice

Καλάβρυτα: Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Αγράμπελα

achaiavoice

Αχαΐα: Ανησυχεία και προβληματισμός πριν ανοίξουν τα σχολεία

newsroom

Ολυμπία Οδός: Με χιλιομετρική χρέωση από Σεπτέμβρη τα διόδια

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα