Κόσμος

“Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν από το 2015

“Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν από το 2015

Οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου που συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι ο πλανήτης θα κινδυνεύσει σοβαρά αν δεν αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να διασωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 όσον αφορά την ανάπτυξη και αφορούν την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας αλλά και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με τη διακήρυξή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή σύνοδο πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στηρίζουν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG) που υιοθετήθηκαν το 2015 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενεργειακά θέματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων.

«Η υλοποίηση των SDG κινδυνεύει. Φοβόμαστε ότι η πρόοδος στους περισσότερους από τους στόχους είτε είναι υπερβολικά αργή είτε έχει υποχωρήσει, πίσω από εκεί που ήταν το 2015» αναφέρει η διακήρυξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη σύνοδο των ηγετών ότι μόνο το 15% των στόχων είναι στη σωστή πορεία ενώ οι άλλοι ακολουθούν μια πορεία αντίθετη από την επιθυμητή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τους ηγέτες της G20 να διασφαλίσουν ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον 500 δισεκ. δολάρια ετησίως για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε υπό τη σκιά γεωπολιτικών εντάσεων, που πυροδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να πάρουν με το μέρος τους τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτόν τον μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 745 εκατομμύρια άνθρωποι που πεινούν ή λιμοκτονούν, πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με το 2015 και ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του να βάλει τέλος στην πείνα μέχρι το 2030. Παράλληλα, το κόστος για την επίτευξη των στόχων αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 176 τρισεκ. δολάρια, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα.

Σχετικά Άρθρα

Από την αρχή της επιστράτευσης περίπου 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη Ρωσία

achaiavoice

Στα άκρα ο Ερντογάν: «Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία μετά από 84 χρόνια» – Συνομιλίες «γιοκ» αν δεν «διορθώσει τα λάθη της»

achaiavoice

Wimbledon: «Πρεμιέρα» σήμερα για Τσιτσιπά και Σάκκαρη

achaiavoice

Τουρκία: Παραλλήρημα Ερντογάν για Αγία Σοφία – Το σκληρό παιχνίδι με την αντιπολίτευση

achaiavoice

Οι Ουκρανοί χτύπησαν με drone μεγάλη δεξαμενή καυσίμων στο Κρασνοντάρ (βίντεο)

achaiavoice

Ισπανία: Έτοιμος σε 8 με 9 μήνες ο αγωγός φυσικού αερίου προς Γαλλία

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα