Αχαΐα

Καλάβρυτα: Επίσημο το αίτημα για νέο Δήμο «Ορεινής Αχαΐας»

Καλάβρυτα: Επίσημο το αίτημα για νέο Δήμο «Ορεινής Αχαΐας»

Στο υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια, τους βουλευτές Αχαΐας και το σημαντικότερο στον Δήμο Καλαβρύτων, βρίσκεται επίσημα πλέον, το αίτημα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», για διαχωρισμό του σημερινού ενιαίου Δήμου και σύσταση νέου αποτελούμενου από τις Δημοτικές Ενότητες Κλειτορίας, Παΐων και Αροανίας.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος Τάκης Μπαλφούσιας, αναφέρεται αρχικά στην ενοποίηση του σημερινού Δήμου (το 2010) ενός «αχανούς και ορεινού», έκτασης 1.065.500 στρεμμάτων.

Που κατέστη μάλιστα ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ο οποίος εξαπλώνεται σε δυσπρόσιτο ανάγλυφο, αποτελείται από 66 Κοινότητες και 130 διάσπαρτους οικισμούς, κάτι που τον κάνει «μη λειτουργικό».

Ζήτημα τίθεται και με το επαρχιακό δίκτυο, αφού πέραν της «111» προς Πάτρα και Αρτεμισίου προς Αθήνα, για τα Καλάβρυτα υπάρχει ο αυχένας των ψηλών βουνών του Πριόλιθου (1.050μ) και των Λουσών (1.320μ.), σε ένα γενικότερο γεωγραφικό πεδίο με ορεινούς όγκους και βαθιές χαράδρες.

Οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι ο Δήμος Καλαβρύτων, από τότε μέχρι τώρα, ανέδειξε σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δημοτών, στην κάλυψη αναγκών τους και αξιόπιστων υπηρεσιών.

Στις κύριες αδυναμίες του περιλαμβάνονται:

> Οι μεγάλες αποστάσεις με την έδρα (Καλάβρυτα)

> Το μη υποτυπώδες συγκοινωνιακό δίκτυο             

> Τα ανύπαρκτα δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς

> Η αδυναμία μετακινήσεων, λόγω χιονοπτώσεων, πάγων, κατολισθήσεων και καταστροφής δρόμων.

Στα αρνητικά αναφέρεται ακόμα η υλοποίηση έργων υποδομής στο κέντρο και όχι αναλογικά στην αδύναμη περιφέρεια, για ισόρροπη ανάπτυξη, κάνοντας και διαφορετική την πορεία των Καλαβύτων έναντι των άλλων τριών ΔΕ. «Οικονομική και Τουριστική άνοδος έναντι υποβάθμισης», όπως ενδεικτικά αναφέρεται.

Ο νέος Δήμος θα φέρει την επωνυμία «Ορεινής Αχαΐας», όπως είχε κατατεθεί στο ΥΠΕΣ τα έτη 2012 -13 με θετική εισήγηση του τότε δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων.

Στους λόγους που, σήμερα πια, συνηγορούν σ’ αυτόν, πέραν της προοπτικής, είναι:

> Ο επίσημος χαρακτηρισμός των Κοινοτήτων ως «ορεινών» στο Μητρώο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

> Ο πληθυσμός (απογραφή 2011) 5.034 κατοίκων σε συνολικά 35 Κοινότητες και 73 Οικισμούς, που συνιστούν έναν «Μικρό Ηπειρωτικό Ορεινό Δήμο» με βάση τον Νόμο 4555/2018.

> Η περιοχή διαθέτει αυτόνομα Διαμερίσματα, Βόρειο από τη λεκάνη του Βουραϊκού για τα Καλάβρυτα και Νότιο από τις λεκάνες Αροάνιου – Ερύμανθου για τις περιοχές που διεκδικούν τον νέο Δήμο.   

> Η Ιστορία και ο Πολιτισμός, με τον Αρχαίο Κλείτορα (πόλη-κράτος), την Αρχαία Ψωφίδα και την Αρχαία Πάο, καθώς και σημαντική συμβολή στην Επανάσταση του 1821.

> Η πρωτογενής παραγωγή (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργεια) που μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης.    

> Τα φυσικά πλεονεκτήματα (Σπήλαια Λιμνών, Πηγές Αροανίου – Λάδωνα, Χιονοδρομικό Κέντρο, Κλήμα Παυσανία).

> Τα θρησκευτικά μνημεία (Μονές Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Αθανασίου Φίλια, Παναγίας Πορετσού, Ευαγγελιστρίας Δάφνης, Αγ. Τριάδας Λειβαρτζίου, Παπουλάκου Αρμπουνα, σπηλαιώδης ναός Αναλήψεως Καστριών).

> Παραδοσιακοί οικισμοί και Λαογραφικά Μουσεία (Βεσίνι, Λειβάρτζι, Σοπωτό, Δάφνη).

> Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού (αγροτικός, καγιάκ, μονοπάτια, πλατανοδάση, ποδηλατόδρομοι κ.ά.).

Οι σύλλογοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος Δήμος θα εί ναι ρεαλιστικός, λειτουργικός και βιώσιμος, γι’ αυτό και καλούν το δημοτικό συμβούλιο να λάβει θετική απόφαση, καθώς και συλλογικούς φορείς με κατοίκους να τους συμπαρασταθούν.

Η έδρα και το κέντρο

Η έδρα του νέου Δήμου θα είναι η Κλειτορία, λόγω πληθυσμού 2.360 κατοίκων, που θεωρείται οικονομικό και διοικητικό κέντρο, αφού διαθέτει Κέντρο Υγείας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, σχολεία όλων των βαθμίδων,

Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΚΕΠ, ΑΤΜ, συμβολαιογραφείο, υποθηκοφυλακείο, καθώς και καταστήματα όλων των ειδών, ξενοδοχεία και τυροκομεία.

 

 

 

από το pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

219 κρούσματα στην στη Δυτική Ελλάδα: 135 Αχαΐα, 46 Ηλεία, 38 Αιτ/νία

newsroom

Προμηθέας Πάτρας – Μπούρσασπορ 75-100: Έβγαλε την υποχρέωση με… ήττα

newsroom

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή 31 Ιουλίου σε Αχαΐα – Ηλεία

newsroom

Αίγιο: Eννέα μοναχές θετικές στον κορονοϊό

newsroom

Πατρών – Πύργου: Τροχαίο στα Σαγέικα με 5 τραυματίες

newsroom

Πάτρα: Βρήκαν κάρτα ξεχασμένη στο ΑΤΜ και πήγαν για ψώνια

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα