Κόσμος

Ιράν: Επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ομάδα των Έξι (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) κατέληξαν στη Βιέννη σε ένα Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που είχε σκοπό τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έπειτα από δώδεκα χρόνια εντάσεων.

Προσφέρει στο Ιράν μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του και εγγυήσεις ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα (“snapback” στα αγγλικά) που επιτρέπει την επανεργοποίηση όλων των κυρώσεων που έχει λάβει ο ΟΗΕ εναντίον του Ιράν από το 2006 έως το 2015 για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να εκκινήσουν το 2020 στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διανοίγει την πιθανότητα, έπειτα από μια διαδικασία διαιτησίας περισσότερο ή λιγότερο μακρά, να επανεργοποιηθούν οι κυρώσεις αυτές (μετά την άρση τους όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία), σε περίπτωση “πρόδηλου μη σεβασμού των δεσμεύσεων” του Ιράν.

“Εξαρχής ο (ανώτατος ηγέτης) Αλί Χαμενεΐ δεν ήταν σύμφωνος με αυτόν τον όρο [όμως αυτός] περιελήφθη ενάντια στη θέλησή του” δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του Χαμενεΐ, σε συνέντευξη με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου ηγέτη.

“Στις προσεχείς διαπραγματεύσεις αυτός ο μηχανισμός πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταλειφθεί γιατί πρόκειται για μια παράλογη αρχή”, πρόσθεσε ο Βελαγιατί, ο οποίος είναι σύμβουλος διπλωματικών θεμάτων του Χαμενεϊ.

Η συμφωνία της Βιέννης κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ. Από τότε η Ουάσινγκτον επιδιώκει μια πολιτική “μέγιστης πίεσης” εναντίον της Τεχεράνης επιβάλλοντας κυρώσεις που έχουν βυθίσει το Ιράν σε βίαιη ύφεση.

Απαντώντας, και, όπως υποστηρίζει, όπως της επιτρέπει η συμφωνία, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αποδεσμευθεί από το 2019 από το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων υποχρεώσεων τις οποίες ανέλαβε στη Βιέννη.

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, λέει ότι θέλει να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη συμφωνία.

Πηγή: Ιράν: Επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Σχετικά Άρθρα

Παρίσι: Ανοίγει μετά από επτά μήνες ο Πύργος του Άιφελ

achaiavoice

Η Κίνα επιχειρεί διείσδυση στη Μ. Ανατολή!

achaiavoice

Κίνα: Πτώση λεωφορείου σε λίμνη με 21 νεκρούς

achaiavoice

H Γερμανία εξετάζει την απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό – Αρνητικό τεστ για είσοδο στη χώρα

achaiavoice

«O Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στην καταστροφή»

achaiavoice

Αίγυπτος: «Δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στον έλεγχο Τούρκων και τρομοκρατών»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα