Κόσμος

ΗΠΑ: H Moody’s υποβάθμισε τις ΗΠΑ όπως είχε κάνει και η Fitch -Nέο πλήγμα στην υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ: H Moody’s υποβάθμισε τις ΗΠΑ όπως είχε κάνει και η Fitch -Nέο πλήγμα στην υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία

Πολύ μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η αμερικανική οικονομία και η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς λίγους μήνες μετά την Fitch έρχεται και ο οίκος Moody’s για να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ!

Συγκεκριμένα την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική» –από «σταθερή»– υποβάθμισε χθες Παρασκευή o οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, επικαλούμενος το υψηλό έλλειμμα του αμερικανικού δημοσίου και τη μείωση της δυνατότητας δανεισμού του!

Με λίγα λόγια θεωρεί οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να δανειστούν εάν συνεχίσουν την αύξηση του χρέους τους με αυτό το ρυθμό!

Η απόφαση ακολουθεί την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος από πλευράς ακόμη ενός από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τον Fitch, μετά την πολύμηνη πολιτική σύγκρουση για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

«Η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εγείρει τον κίνδυνο η μια κυβέρνηση μετά την άλλη να μην είναι σε θέση να διαμορφώσει συναίνεση επί δημοσιονομικού σχεδίου για την επιβράδυνση της μείωσης της δυνατότητας δανεισμού», προειδοποίησε στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Moody’s.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα προσωρινό μέτρο για την αποτροπή του shutdown, της αναστολής λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όταν τα τρέχοντα περιθώρια χρηματοδότησής τους εξαντληθούν την ερχόμενη Παρασκευή 17η Νοεμβρίου.

Ο Moody’s είναι ο τελευταίος από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί πάντα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο Fitch το υποβάθμισε από το τριπλό A στο AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον S&P Global, που το είχε υποβαθμίσει στο AA+ το 2011.

Ο οίκος επαναβεβαίωσε πως διατηρεί για την ώρα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο τριπλό Α, υπενθυμίζοντας το ισχυρό οικονομικό και πιστωτικό προφίλ τους και «την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» της Ουάσιγκτον.

Στελέχη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση του οίκου όπως ακριβώς είχαν κάνει και με την ανακοίνωση του οίκου Fitch, αλλά η ουσία παραμένει:

Οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Μπάιντεν δεν περνούν τις καλύτερες μέρες τους και μαζί τους ούτε ο πλανήτης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ακόμη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο».

«Διαφωνούμε με τη μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τα αξιόγραφα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πιο εξέχοντες ασφαλείς πόροι του κόσμου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέγεμο.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του T.Μπάιντεν έχει αποδείξει πως είναι δεσμευμένη στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των ΗΠΑ, προωθώντας μέτρα 1 τρισεκ. δολαρίων για τη μείωση του ελλείμματος που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του Ιουνίου με το Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και καταρτίζοντας πρόταση για τη μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2,5 τρισεκ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι και όταν ο οίκος Fitch ανακοίνωσε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, ούτε τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν την αποδέχτηκε χωρίς… κραυγές.

«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», είπε τότε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο δελτίο Τύπου

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ απώλεσαν την οικονομική βαθμίδα AAA (που είναι η μέγιστη αξιολόγηση και την κατείχαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ κυρίως λόγω του δολαρίου) για πρώτη φορά από το 2011, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings τον Αύγουστο, ο οποίος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες «διάβρωσαν» την οικονομική διακυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2011, η χώρα βρίσκονταν και πάλι υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών και αυτό καταδεικνύει την επιτυχία της διακυβέρνησης Τραμπ όπου όλοι οι οικονομικοί δείκτες είχαν «εκτοξευτεί».

Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το «τριπλό άλφα» το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+.
Μόνο η Moody’s διατηρεί τη χώρα, μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά η σημερινή υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου των ΗΠΑ δείχνει ότι ετοιμάζεται και αυτός ο οίκος να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία.

Πλέον απομένει ένας χρόνος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν πως πάντοτε η νίκη κρίνεται από τη οικονομία.

Φυσικά όλα αυτά ξεκινούν από τον πόλεμο που ξεκίνησαν Ρωσία-Κίνα κατά του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Αποδολαριοποιώντας τις συναλλαγές τους αφαίρεσαν από τις ΗΠΑ το προνόμιο να τυπώνουν αφειδώς δολάρια και να αυτοδανείζονται-αυτοχρηματοδοτούνται,

ώστε να καλύπτουν τα χρέη τους και τα ελλείμματά τους και να διατηρούν το υψηλό τους βιοτικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Κίνδυνος να μειωθεί η παροχή νερού σε πολλές περιοχές

achaiavoice

Ο Τραμπ στοχοποιεί FBI και αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης: «Είναι μοχθηρά τέρατα»

achaiavoice

ΗΠΑ, Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στο Λας Βέγκας: «Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα»

achaiavoice

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – «Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» ζητά ο Ζελένσκι

achaiavoice

Πηγές βρετανικών υπηρεσιών: «Η Βόρειος Κορέα στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες στρατού στην Ουκρανία»

achaiavoice

Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν με 51,4% στο 100% των ψήφων

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα