Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 4% με πληθωρισμό έως και 9,6% προβλέπει για φέτος

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 4% με πληθωρισμό έως και 9,6% προβλέπει για φέτος

Ανάπτυξη η οποία θα κυμαίνεται από 3,5% έως και 4% με πληθωρισμό ο οποίος θα κυμανθεί από το 9% έως και το 9,6% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ στην έκθεση του για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

Βεβαίως το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται απέναντι στο υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην ανατροφοδοτούν την αύξηση του πληθωρισμού. Να είναι δηλαδή στοχευμένα στους οικονομικά ευάλωτους και σίγουρα να μην χρηματοδοτούνται από νέο δανεισμό.

Επίσης η οικονομία θα πρέπει να προστατευτεί από την άνοδο του κόστους του χρήματος με την περαιτέρω ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την χρήση των υπολοίπων χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα ( δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) με την άσκηση ορθής δημοσιονομικής πολιτικής και περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών.

«Η οικονομία δείχνει παλμό, αλλά θα πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται», τόνισε ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλή ανάπτυξη που έφτασε το 7% για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με σημαντική αύξηση και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών και των επενδύσεων, υψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των βασικών κλάδων, η βιομηχανική παραγωγή δείχνει κάποια κόπωση με αύξηση παραγωγής κατά 1,9% λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης των βασικών μας οικονομικών εταίρων της Ε.Ε.

Παράλληλα, οι κατασκευές είχαν αύξηση 12,4%, το λιανικό εμπόριο 10,3%, ενώ ο τουρισμός επιβεβαιώνει την φήμη του ως η βαριά βιομηχανία της οικονομίας, σημειώνοντας αύξηση για το πρώτο μισό του έτος κατά 134,8%.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βέττας, υπάρχουν πλέον οι προκλήσεις του πληθωρισμού ο οποίος έχει πια μεγαλύτερη επιτάχυνση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την

ΕΚΤ η οποία, όπως είπε, θα επιβαρύνει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και το δημόσιο δανεισμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί για φέτος από 9% έως και 9,6%, πολύ υψηλότερα από το 6,1% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Βέττας ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει ως βάση μια γραμμική άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Με άλλα λόγια δεν έχει λάβει υπόψη της μια απότομη άνοδο των τιμών τιμών των ενεργειακών προϊόντων στην περίπτωση κατά την οποία η Ρωσία διακόψει εντελώς την ροή φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Ο κ. Βέττας άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων ως μέτρο για την συγκράτηση του πληθωρισμού θα έχει μερική επιτυχία, καθώς η άνοδος των τιμών δεν είναι αποτέλεσμα αυξημένης ζήτησης, αλλά εν μέρει μειωμένης προσφοράς και διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τόνισε πάντως ότι αν δεν αφαιρεθεί έστω και έτσι μέρος της ζήτησης, δεν είναι δυνατό να έχουμε στις παρούσες συνθήκες συγκράτηση του πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά η έκθεση του ΙΟΒΕ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη από 3,5% έως και 4% υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και με δεδομένο ότι η δυναμική της οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου έστω και μειωμένη, λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Κατά τα λοιπά το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3% των επενδύσεων από 13% έως και 15%, των εξαγωγών κατά 13-15%, των εισαγωγών κατά 11% έως 13%.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας στο 12% έως και 12,4%.

Σχετικά Άρθρα

Συντάξεις Iουνίου: Από τις 26 Μαϊου οι πληρωμές, οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο

achaiavoice

ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών σε δικαιούχους – Ποια επιδόματα πιστώνονται

achaiavoice

Οι πληρωμές επιδομάτων και εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ την εβδομάδα 14-18 Νοεμβρίου

achaiavoice

Eπιχορήγηση επιχειρήσεων: Για ποιες περιοχές – Πότε γίνονται οι αιτήσεις

achaiavoice

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Δείτε αναλυτικά πότε θα καταβληθούν στους συνταξιούχους

achaiavoice

Σπείρα «χαμήλωνε» τα κυβικά σε υπερπολυτελή αυτοκίνητα για να γλιτώνουν φόρο από τα υψηλά τεκμήρια

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα