Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάτω από τα όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάτω από τα όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Κάτω από τα όριο των 100 ευρώ έπεσε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 13 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 97,42 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 11,44% σε σχέση με χθες Κυριακή (που ήταν στα 110 ευρώ/MWh) με τη χαμηλότερη στα μόλις 9,77 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 154,95 ευρώ/MWh.

Η βασική αιτία για την αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής είναι, όπως προαναφέρθηκε, η… απόλυτη πλειοψηφία που σχημάτισαν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, το ποσοστό συμμετοχής τους για σήμερα φτάνει το 49,72% (συνυπολογιζόμενης και της Κρήτης αυξάνεται στο 52,53%), ενώ οι εισαγωγές ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση με 15,86%, και έπονται το φυσικό αέριο με15,52%, ο λιγνίτης με 12,51% και τα υδροηλεκτρικά με 1,95%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του ρεύματος υποχωρεί κάτω από το όριο των 100 ευρώ, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές μέρες.

Σε άνοδο το φυσικό αέριο

Αντίθετα το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά τις τελευταίες μέρες στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, στο σημείο αναφοράς του TTF, ενώ είχε διολισθήσει μέχρι και τα 42 ευρώ/MWh, την περασμένη Παρασκευή τα συμβόλαια Απριλίου έκλεισαν στα 53 ευρώ/MWh, και αντίστοιχα τα συμβόλαια Μαΐου στα 53,24 ευρώ/MWh και του Ιουνίου στα 53,53 ευρώ/MWh.

Η ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν αναμενόμενη από τους εμπόρους και τους αναλυτές, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί σε χώρες της Β. Ευρώπης, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Σχετικά Άρθρα

Βέλγιο: Kαταστήματα κλείνουν ανήμερα της Black Friday

achaiavoice

Χρέη: Πώς μπορείτε να κλείσετε φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

achaiavoice

ΗΠΑ: Oταν το να κερδίζεις το τζάκποτ είναι το φόρτε σου – Έχει κερδίσει 4,6 εκατομμύρια δολάρια

achaiavoice

Βενζίνη: Υποχώρηση στην τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια (βίντεο)

achaiavoice

ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Αυτές είναι οι 71 διαδικασίες που καταργούνται από τα ΚΕΠ

achaiavoice

Ποια επιδόματα έρχονται έως τα Χριστούγεννα: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα ATM σας

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα