Οικονομία

Η Τουρκία αύξησε τους φόρους στα καύσιμα σχεδόν κατά 200%

Η Τουρκία αύξησε τους φόρους στα καύσιμα σχεδόν κατά 200%

Η Τουρκία αύξησε τους φόρους των καυσίμων κατά σχεδόν 200% την Κυριακή για να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 1,12 τρισεκατομμύρια λίρες (42,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου που ώθησαν τις δαπάνες, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα Bloomberg και Reuters.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπεται για φέτος είναι 659 δισεκατομμύρια λίρες (25,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Το μέτρο θα βοηθήσει μετά την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 στα 263,6 δισεκατομμύρια λίρες από 124,6 δισεκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο το 2022, αλλά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, τον οποίο μειώθηκε τον Ιούνιο στο 38,21%, από 85,51% τον Οκτώβριο. , το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Η αύξηση των φόρων στα καύσιμα θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει σταθερά αποθέματα μετρητών, λένε αξιωματούχοι της Άγκυρας. Τ

Το Σάββατο η Βουλή ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1.120 δισ. λίρες και πρόσφατα η κυβέρνηση αύξησε τον ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ενέκρινε διάφορες αυξήσεις φόρων, σε μια προσπάθεια αύξησης των δημοσίων πόρων. Από το 2018, η λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 80% και φέτος έχει υποτιμηθεί πάνω από 28%, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών των αγαθών, από τρόφιμα μέχρι καύσιμα, σε μια χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τις δαπάνες του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τους μισθούς και προσφέροντας τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν μόλις μήνες μετά από μια σειρά καταστροφικών σεισμών που προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που υπολογίζονται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπεται για φέτος είναι 659 δισεκατομμύρια λίρες (25,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σχετικά Άρθρα

Μέτρα στήριξης 5,5 δισ. ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

achaiavoice

Έρευνα ΣΕΛΠΕ: Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές – Το 73% ανησυχεί για την ακρίβεια

achaiavoice

Eurostat: Στο 4,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα

achaiavoice

Προϋπολογισμός 2023: H κυβέρνηση χαμηλώνει τις προβλέψεις

achaiavoice

Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

achaiavoice

Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα