Υγεία

Η κατανάλωση τριών μερίδων από αυτό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση τριών μερίδων από αυτό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ενώ ο καθένας μπορεί να απαιτεί ένα διαφορετικό πλάνο όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, υπάρχει τουλάχιστον μία καθολική αλήθεια: Όλοι πρέπει να έχουμε τον νου μας στο τι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εκτός από την τακτική σωματική άσκηση, υπάρχουν και ορισμένα μυστικά διατροφής που μπορούν βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής και δυνατή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση ενός τύπου τροφίμου τρεις φορές την ημέρα μπορεί να δώσει σοβαρή ώθηση στην υγεία της καρδιάς σας, ειδικά καθώς μεγαλώνετε.

Για πιο υγιή καρδιά είναι σώφρον να επιλέγετε προϊόντα από σπόρους ολικής άλεσης. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition, παρακολούθησε 3.100 συμμετέχοντες ηλικίας 50-60 ετών τους επί 18 χρόνια.

Κάθε τέσσερα χρόνια, γινόταν έλεγχος για την μέτρηση ορισμένων δεικτών υγείας, όπως η περιφέρεια της μέσης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης κάθε μέρα είχαν καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης -με μικρότερη μέση αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου- σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Παραδείγματα μιας μερίδας από προϊόντα ολικής άλεσης είναι:

  • μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης
  • μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.

Η κατανάλωση περισσότερων μερίδων μείωσε επίσης το σάκχαρο στο αίμα, την κακή χοληστερόλη και την αύξηση του σωματικού βάρους

Αλλά τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης δεν περιορίζονται μόνο στα οφέλη για την καρδιά.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που κατανάλωναν τρεις μερίδες καθημερινά είχαν επίσης χαμηλότερη μέση αύξηση στην περιφέρεια της μέσης, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες μερίδες.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είχαν και μεγαλύτερη μείωση της κακής χοληστερόλης και χαμηλότερες μέσες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία πέρα από το να μας βοηθάει να χάνουμε ή να διατηρούμε βάρος όσο μεγαλώνουμε», δήλωσε επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Nicola McKeown.

«Μάλιστα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι σε καλύτερη θέση να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση με την πάροδο του χρόνου.

Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές συνιστούν την αντικατάσταση εξευγενισμένων με ολόκληρους σπόρους στην διατροφή σας

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο μέσος Αμερικανός “καταναλώνει περίπου πέντε μερίδες εξευγενισμένων σπόρων καθημερινά”. Αυτό υπερβαίνει την μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα που είναι τρεις μερίδες.

Για να ενισχύσετε τη μακροχρόνια υγεία σας, προτείνουν να βρείτε τρόπους αντικατάστασης επεξεργασμένων τροφών με προϊόντα ολικής άλεσης, όποτε αυτό είναι εφικτό.

«Μικρές σταδιακές αλλαγές στην διατροφή σας για αύξηση της κατανάλωσης τροφών ολικής άλεσης θα κάνουν τη διαφορά με την πάροδο του χρόνου», κατέληξε ο δρ. McKeown.

Σχετικά Άρθρα

Διαβήτης τύπου 2: Με την άσκηση.. διορθώνεις τις βλάβες

achaiavoice

Γιάννης Ιωαννίδης: Παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της Πανδημίας

achaiavoice

«Φτερούγισμα» στην καρδιά: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

achaiavoice

Αυτές είναι οι τροφές που δεν ετρέπουν τον σχηματισμό πέτρας στην χολή

achaiavoice

Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε όταν έχει ζέστη

achaiavoice

Τι να κάνετε για να επανέλθετε πιο γρήγορα μετά από κρυολόγημα

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα