Πολιτισμός

Η ιστορία της «διαστημικής κουβέρτας» που δίνεται στους δρομείς του Μαραθωνίου

Η ιστορία της «διαστημικής κουβέρτας» που δίνεται στους δρομείς του Μαραθωνίου

Ο πραγματικός λόγος που τη δίνουν στους αθλητές κατά τον τερματισμό τους

Οι δρομείς του Μαραθωνίου και αγώνων μεγάλων αποστάσεων λαμβάνουν μία ιδιαίτερη κουβέρτα, μετά τον τερματισμό. Η «διαστημική κουβέρτα», όπως ονομάζεται λόγω της μεταλλικής της εμφάνισης, έχει έναν και μόνο στόχο: να τους προστατεύσει από πιθανή υποθερμία.

Οι «διαστημικές κουβέρτες», που έχουν γίνει συνώνυμο του Μαραθωνίου, αναπτύχθηκαν – αρχικά – από τη NASA το 1964.

Τότε εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων για μια εταιρεία μεταλλοποίησης, που κατασκεύαζε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν για την αεροδιαστημική μόνωση, και σκέφτηκε να φτιάξει τη δική του εκδοχή της κουβέρτας. Στην αρχή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, με βασικά να είναι το κόστος του τελικού προϊόντος και το πόσο δύσχρηστο ήταν. Επινόησε ένα νέο σχέδιο με τη χρήση πολυεστέρα. Αργότερα, χρησιμοποίησε ένα πλαστικό που ονομάζεται πολυαιθυλένιο, το οποίο επεξεργαζόταν με αλουμίνιο στη μία πλευρά.

Πώς λειτουργούν οι κουβέρτες του Μαραθωνίου
Οι ιδιαίτερα αντανακλαστικοί μονωτήρες βοηθούν να αποφευχθεί η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος των αθλητών, ενώ έχουν ενσωματωθεί και σε ρούχα και υπνόσακους για εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας, οι μαραθωνοδρόμοι συνεχίζουν να χάνουν θερμότητα. Και σε περίπτωση που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να διατρέξουν κίνδυνο υποθερμίας.

«Το σώμα σας εξακολουθεί να προσπαθεί να απαλλαγεί από την επιπλέον θερμότητα, παρόλο που έξω κάνει περισσότερο κρύο» δήλωσε στους New York Times ο Dr. Alexis Colvin, ορθοπεδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην αθλητιατρική.

Περισσότερο από το να λειτουργούν απλώς ως στρώμα μόνωσης, οι «διαστημικές κουβέρτες» αποτελούν ένα φράγμα της ακτινοβολίας. Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου. Αλλά, περισσότερο από 90% της ακτινοβολίας του ίδιου του σώματος αναπηδά πίσω σε αυτό, όταν είναι τυλιγμένο με αυτό το υλικό.

Το 1979, ο David Deigan, ιδρυτής της εταιρείας Heatsheets, έτρεχε στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και παρατήρησε πως οι διοργανωτές μοίραζαν τις παράξενες αυτές κουβέρτες. Πήρε μία, από περιέργεια, για να την περιεργαστεί.

Σχετικά Άρθρα

Πυραμίδα 3.400 ετών βρέθηκε στο Καζακστάν

achaiavoice

Μέλισσες: Οι ιέρειες της Θεάς Δήμητρας

achaiavoice

Η θεωρία των 6 βημάτων που αποδεικνύει ότι όλοι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους!

achaiavoice

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

achaiavoice

Η διαίσθηση είναι το πρώτο μας ένστικτο – Πώς συνδέεται με την ευφυΐα

achaiavoice

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ελληνοβρετανική διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής τους

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα