Υγεία

Η ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου σας – Αυτό είναι το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του

Η ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου σας – Αυτό είναι το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την προστασία του εγκεφάλου.

Σε αυτές έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, η οποία υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γνωστική παρακμή και να προφυλάξουμε την πνευματική μας διαύγεια.

Η μελέτη έγινε στον Καναδά σε άτομα ηλικίας 45-85 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ ροής του λόγου, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν από μια λίστα όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν σε ένα λεπτό. Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί ενδεικτικό μέτρο της εκτελεστικής λειτουργίας του λόγου, χρήσιμο για την ανίχνευση γνωστικών βλαβών.

Η Δρ. Karen Davison, διευθύντρια προγράμματος για τη διατροφή στο Πανεπιστήμιο Kwantlen της Βρετανικής Κολομβίας και ερευνήτρια του Κέντρου Πρωτοβάθμιας φροντίδας της Β. Αμερικής, υπογράμμισε τη συνέπεια των συμπερασμάτων με παλαιότερα ευρήματα, κατά τα οποία μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια (όπως φασόλια και φακές) προφυλάσσει από την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας.

Η αύξηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, συνδέεται αναλογικά με καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ λόγου, με την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Zahraa Saab, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υπενθύμισε παλαιότερες μελέτες που είχαν συσχετίσει τη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με τη γνωστική εξασθένιση.

Οι συμμετέχοντες με μειωμένη όρεξη, ελλιπή σίτιση και όσοι καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, κινδυνεύουν περισσότερο από υποσιτισμό, κάτι που μπορεί να φανεί και από τη δύναμη λαβής τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με αδύναμη λαβή ή κακές διατροφικές συνήθειες σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμασίες ροής του λόγου.

Πέραν της διατροφής, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση άλλων παραγόντων γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ακαδημαϊκής μόρφωσης, της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του σωματικού λίπους.

Πηγή: Η ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου σας – Αυτό είναι το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του

Σχετικά Άρθρα

Αλόη: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του «φυτού της αθανασίας»

achaiavoice

Κάψε 500 θερμίδες κάθε μέρα: 25 κόλπα για εύκολο και σταθερό αδυνάτισμα

achaiavoice

Αμφισβητεί τον Τζόνσον ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου για το νέο κορονοϊό

achaiavoice

Ποιο φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια ολόκληρη σοκολάτα;

achaiavoice

Η μακροζωία έχει τα μυστικά της

achaiavoice

Ρυτίδες: 4 λύσεις για να τις μειώσετε χωρίς πανάκριβες κρέμες

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα