Πολιτισμός

Βρετανία – Times του Λονδίνου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν!

Βρετανία – Times του Λονδίνου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν!

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται οι Times του Λονδίνου στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι επί 50 χρόνια στήριζαν την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής και σήμερα ανακοινώνουν ότι αλλάζουν γνώμη.

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν», αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες, τονίζεται σε άλλο σημείο του άρθρου.

Το άρθρο

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα ομορφότερα εκθέματά του», γράφουν μεταξύ άλλων οι Times.

Και συνεχίζουν: «Για πάνω από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι έργα τέχνης τόσο σημαντικά για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση υποστηριζόμενα από τους Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Αλλά τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Το άρθρο εξηγεί ότι το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πηγή: Βρετανία – Times του Λονδίνου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν!

Σχετικά Άρθρα

Η μαντική τέχνη στο Παγγαίο Όρος και την περιοχή του κατά την Αρχαιότητα

achaiavoice

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

achaiavoice

Τι αποκάλυψε ο Διογένης στον Μέγα Αλέξανδρο για τους τρεις τύπους της ζωής

achaiavoice

Πώς οι τρεις Μοίρες έγνεθαν το νήμα της ζωής και καθόριζαν το πεπρωμένο των ανθρώπων;

achaiavoice

4 Μαρτίου 1827 – Η Μάχη του Κερατσινίου

achaiavoice

Οι μούμιες είναι πιο παλιές από όσο πιστεύαμε: Νέο εύρημα «ξαναγράφει» τα βιβλία της ιστορίας

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα