Οικονομία

Για διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο μιλά ο Σκέρτσος

Για διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο μιλά ο Σκέρτσος

Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα

Στο κανάλι του Mega, παραχώρησε συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για το φορολογικό νομοσχέδιο, τη φοροδιαφυγή και τις συντάξεις.

Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση, ο υπουργός τόνισε πως δεν έχει μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης καμία επαγγελματική ομάδα. Ακόμα αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά για την φορολογική νομοθεσία, είπε ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 – 2026 ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μέριμνα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επίσης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι από το 2024 το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 50% για μία μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν πάνω από το επίπεδο της εύλογης αμοιβής, των 10.920 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 25%.

Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα, καθώς θα επωφεληθούν από την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και θα έχουν μία εύλογη φορολογία σε ετήσια βάση. Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνει Ευρώπη πρέπει να γίνουμε σε όλα. Αυτή την στιγμή το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι το 0.8% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν στο 2.1%, άρα είμαστε πολύ κάτω από το μισό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μία λελογισμένη φορολογία που θα αυξήσει την συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα έσοδα του Δημοσίου».

«Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο»
Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν διορθώσεις σε αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απάντησε ότι θα γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία βάσει στην οποία καταρτίστηκε.

Στην συνέχεια ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην σημασία της μείωσης της φοροδιαφυγής: «Αυτή την στιγμή έχουμε δημόσια αγαθά όπως είναι η δημόσια υγεία και εκπαίδευση που πρέπει να στηριχθούν και υποχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η κυβέρνηση έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό»
Για την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό κι ένα μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα, ώστε να συγκλίνει με όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, αυτό μας οδηγεί στο να ανακοινώνουμε αυτή την εβδομάδα μία νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των πραγματικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και των εξωγενή πληθωρισμό. Πριν τις γιορτές θα καταβληθούν τα χρήματα από το έκτακτο βοήθημα».

«Τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί κι εισπράττονται»
Ειδικά για τη μείωση του 5% στα σούπερ μάρκετ εξήγησε ο κ. Σκέρτσος: «Είναι ένα νέο πρόσθετο μέτρο που έρχεται να απαλύνει το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού. Σε αυτή την νέα πολιτική της μόνιμης μείωσης τιμών τουλάχιστον κατά 5% για έξι μήνες έχουν μπει περισσότερα από 850 προϊόντα. Έρχεται συμπληρωματικά με το καλάθι του νοικοκυριού κι όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στα νοικοκυριά να κάνουν πιο ενημερωμένες αγορές». Ενώ για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις είπε ο Άκης Σκέρτσος ότι έχουν βεβαιωθεί και εισπράττονται.

Σχετικά με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην τρίτη θέση σχολίασε: «Αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση είτε προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, πρέπει να ξεκολλήσει η χώρα από στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης»
Αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι μεγέθη που συναρτώνται με την δημογραφική πορεία και εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού».

«Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%»
Στο κομμάτι της οικονομίας και ειδικά την περίπτωση της μόνιμης οικονομικής στήριξης ομάδων του πληθυσμού υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος: «Εφαρμόζουμε μία πολυδιάστατη πολιτική και με μόνιμα μέτρα τόνωσης του εισοδήματος κι έτσι θα έχουμε μία νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Από εκεί και πέρα θα έχουμε και μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, υπάρχουν μέτρα στήριξης όλου του πληθυσμού».

Σχετικά Άρθρα

«Καλάθι της Ενέργειας»: Τα τιμολόγια των παρόχων φυσικού αερίου

achaiavoice

Ρεύμα: Παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών

achaiavoice

ΜyΘέρμανση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

achaiavoice

ΕΕ: Επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας

achaiavoice

Κ.Λαγκάρντ: Άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων

achaiavoice

Αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης: Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα