Κόσμος

Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας

Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας

Πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζέν ξεκίνησαν οι γαλλικές δικαστικές αρχές, με αντικείμενο τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Παραιτήθηκε, στην αρχή της πανδημίας, για να διεκδικήσει την εκλογή της στον δήμο του Παρισιού αλλά ηττήθηκε και στις αρχές Ιανουαρίου διορίστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υπόθεση ερευνάται από το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας που εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών. Στην καρδιά της έρευνας είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες: ήταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία; Και οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, αντικατόπτριζαν την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ή ήταν ένδειξη πολιτικής ανεπάρκειας;

Η προκαταρκτική έρευνα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα την βάλουν στο αρχείο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο διάδοχος της Μπουζέν στο υπουργείο, ο Ολιβιέ Βεράν.

Πηγή: Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Βρέθηκε ένα κρούσμα στη Κασγκάρ και έκαναν τεστ σε 5 εκατ.!

achaiavoice

Κορονοϊός-Γαλλία: Καλύτερα ο Μακρόν – Προς νέο lockdown η χώρα

achaiavoice

Κορονοϊός: Δίνουν μπόνους $500 για να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό υπαλλήλων

achaiavoice

Βερολίνο: Μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία

achaiavoice

ΑΒC: «Στο Αμπού Ντάμπι ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος»

achaiavoice

«Στον αέρα» τα προσωπικά δεδομένα 2.300.000 χρηστών από site γνωριμιών!

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα