Κόσμος

Financial Times: Η Ρωσία ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στον κόσμο

Financial Times: Η Ρωσία ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στον κόσμο

Η Ρωσία ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, καθώς πολλές χώρες εξαρτώνται από τη ρωσική τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, γράφουν οι Financial Times.

Όπως είναι γνωστό λόγω της ενεργειακής κρίσης τα κράτη με προηγμένες οικονομίες επανεξετάζουν το θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Σημαντικό κίνητρο για αυτό έχουν τα κράτη της Ευρώπης, που επειγόντως αναζητούν νέες πηγές ενέργειες, για να διαφοροποιηθούν από τις ρωσικές. Ωστόσο, η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, λόγω της ισχυρής παρουσίας της Μόσχας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σήμερα υπάρχουν 437 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, χωρίς να υπολογίζουμε εκείνους των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Οι 42 (περίπου 10%) χρησιμοποιούν τον σοβιετικό σχεδιασμό VVER, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν δυτική τεχνολογία (από ΗΠΑ, Γαλλία, κλπ). Αναφέρεται επίσης ότι από τους 52 αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σήμερα σε όλο το κόσμο εκτός Ρωσίας, οι 21 χρησιμοποιούν τεχνολογία VVER και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό (4 η κάθε μία ) τέτοιων αντιδραστήρων. Αλλά και το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και το Ιράν χρησιμοποιούν τη ρωσική τεχνολογία.

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Απολύονται οι ανεμβολίαστοι στρατιώτες!

achaiavoice

Σι Τζινπίνγκ: “Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία”

achaiavoice

Μεξικό: Νέος ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών σημειώθηκε

achaiavoice

Ρωσία: Μόνο το 3% των τροφίμων που εξάγονται από την Ουκρανία πήγαν σε φτωχές χώρες

achaiavoice

ΗΠΑ: “Παίρνουμε σοβαρά την απειλή Πούτιν για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα”

achaiavoice

ΕΕ: Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία εάν βλάψει τα συμφέροντα κρατών – μελών της

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα