Οικονομία

Έρχεται τριπλό επίδομα πριν το Πάσχα – Χρήματα για ψώνια, ενέργεια, βενζίνη

Έρχεται τριπλό επίδομα πριν το Πάσχα – Χρήματα για ψώνια, ενέργεια, βενζίνη

Η έκτακτη επιταγή που αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφορά και το κόστος ενέργειας και βενζίνης

Το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, σημείωσε ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων» κι επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Καθημερινή αναφέρει ότι στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η επιδότηση για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ελάφρυνση δε θα αφορά στην οριζόντια μείωση φόρου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους, αλλά θα στοχεύει στους οικονομικά ασθενέστερους.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επισήμανε.

Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σε συνδυασμό και με τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, για να μετριάσουμε αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το εισόδημά του, με την αντιμετώπιση βασικών του αναγκών. Δυσκολίες που τις βλέπουμε μέρα με τη μέρα να γιγαντώνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η διεθνής πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, εκεί που διαμορφώνονται, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, όχι μόνο ενδιαφέροντος, από ξένα Μέσα, ξένες προσωπικότητες, ηγέτες κλπ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Γαλλία. Λένε κάποιοι διάφορα ανεφάρμοστα και απίστευτα πράγματα. Σου λένε «γιατί δεν βάζει η Ελλάδα μόνη της πλαφόν». Μα, το πλαφόν πρέπει να μπει εκεί που διαμορφώνεται η τιμή. Όταν δεν είσαι παραγωγός φυσικού αερίου, θα έρθεις να επιδοτήσεις τη διαφορά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα «κυνηγάς και την ουρά σου», δεν θα έχεις αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός και στην επιστολή του, αλλά και στην τοποθέτησή του, που συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα, εδώ είχαμε μια τεράστια στρέβλωση στη λειτουργία της αγορά διεθνώς. Η Ευρώπη, λοιπόν, οφείλει να μην παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια.

Μόλις είδαν οι αγορές ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην ουσία, στον πυρήνα του προβλήματος, αντέδρασαν θετικά, πήγε προς τα κάτω η τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να συνδυαστεί με μια σειρά κι άλλων ενεργειών που έχουν να κάνουν συνολικά με τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς διεθνώς.

Οι παροχές, θα συνεχίσουν την οριζόντια στήριξη και θα την ενισχύσουν. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Θα συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την οριζόντια στήριξη. Αλλά, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των απωλειών να αντικατασταθεί. Θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις. Κυρίως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να δούμε πόσο περισσότερους μπορούμε να συμπεριλάβουμε. Διότι εδώ πλέον οι δυσκολίες δεν είναι μόνο στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκεί είναι τεράστιες και μεγάλες, αλλά και η οικογένεια που έχει παιδιά, που πληρώνει φροντιστήρια, που τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όλος αυτός ο κόσμος περνάει δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων, χωρίς να λέμε ψέματα στον κόσμο. Καμία Κυβέρνηση πουθενά, δεν μπορεί να μηδενίσει αυτές τις επιπτώσεις. Κλονίζεται συθέμελα η παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει να δώσει ριζοσπαστικές απαντήσεις και λύσεις.

Η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ρεύμα που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και κλιμακώνεται μήνα με το μήνα, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Θα τη χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση, θα τη χρηματοδοτεί η Δ.Ε.Η., που κάποιοι λένε ότι έχει υπερκέρδη. Οκτακόσια εκατομμύρια έχει δώσει η Δ.Ε.Η., ήδη. Και αυτό γιατί απέφυγε τη χρεοκοπία, στην οποία την οδηγούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι τιμές στη βενζίνη ξεφεύγουν επικίνδυνα. Πρόκειται για μία δαπάνη, η οποία στην ουσία αφορά τους πάντες και ως ένα βαθμό είναι μη ελαστική, καθώς είναι αναγκαία για να πάει ο άλλος στη δουλειά του, για να μεταφερθούν αγαθά. Είναι σαφές ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη για το μετριασμό των επιπτώσεων.

Θα έχουμε καλή είδηση για το σύνολο των τομέων της αγοράς, καθώς οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες, γίνονται ανυπέρβλητες. Με τρόπους στεχευμένους, με τρόπους καλά μετρημένους και σχεδιασμένους θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι που είπε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός.

Μέσα στις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Θα είναι ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτοί που λένε εύκολες κουβέντες «μειώστε το ένα, ρίξτε το άλλο», δεν λένε ότι από τα έσοδα αυτά στηρίζεται το κοινωνικό Κράτος, η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, οι παροχές στην υγεία. Αν όλα αυτά τα έσοδα τα μηδενίζαμε ξαφνικά, από που θα στηριζόταν το κοινωνικό κράτος; Θα έρχονταν και θα έβαζαν καινούργιους φόρους η θα δανείζονταν για να πάει ξανά το χρέος στα ύψη και να το επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος;

amfipolinews.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

e-ΕΚΦΑ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού – Τι αλλάζει

achaiavoice

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκέμβριου και Ιανουάριου

achaiavoice

Ακρίβεια: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

achaiavoice

Σταϊκούρας: “Υπάρχει χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας”

achaiavoice

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Σταθερές οι τιμές της πλειοψηφίας των προϊόντων

achaiavoice

Προλήψεις 6.500 μακροχρόνια άνεργων από τον ΟΑΕΔ! Δείτε πού γίνονται αιτήσεις!

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα