Κόσμος

Επίκειται μεγάλος σεισμός στην Τραπεζούντα – Κίνδυνος για την Μονή Παναγίας Σουμελά

Επίκειται μεγάλος σεισμός στην Τραπεζούντα – Κίνδυνος για την Μονή Παναγίας Σουμελά

Οι καταστροφικοί σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεπαρκούς προετοιμασίας για μια ισχυρή σεισμική δόνηση και στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που – σύμφωνα με επιστήμονες – είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Καθώς, μετά τον σεισμό του 1999, αποδείχθηκε ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών που τοποθετήθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά δεν λειτουργεί.

Ανακοινώθηκε ότι τα καλώδια των συσκευών, που τοποθετήθηκαν στη θάλασσα του Μαρμαρά, κόπηκαν από ψαράδες το 2019. Και παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, δεν έχουν επισκευαστεί.

Όμως τώρα, ο Τούρκος Μηχανικός Γεωλογίας και καθηγητής Osman Bektaş, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στην Τραπεζούντα.  

Συγκεκριμένα αναφέρει: ”Μπορεί να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην Κωνσταντινούπολη, έχουμε αγνοήσει όμως παντελώς την πιθανότητα να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Τραπεζούντα και πολύ κακώς. Καθώς  το ρήγμα της Μαύρης Θάλασσας που διέρχεται από τον πυθμένα ενέχει κίνδυνο μεγάλου σεισμού”. 

”Όλα τα κτίρια στην Τραπεζούντα και στη Ριζούντα, βρίσκονται σε κίνδυνο”, τονίζει ο καθηγητής.

”Το ρήγμα της Μαύρης Θάλασσας, είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, το 1968, προσθέτει ο καθηγητής. Το 2019 είχαμε δημοσιεύσει τους κινδύνους που ενέχει ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή, αλλά έχουν αγνοηθεί παντελώς από την κυβέρνηση”. 

”Οι κατασκευές στην περιοχή δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Οι κατολισθήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεχόμαστε επικρίσεις”. 

Σε κίνδυνο η Μονή Παναγίας Σουμέλά

Σε κίνδυνο βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, η Παναγία Σουμελά. Ο τόπος που βρίσκεται το Μοναστήρι είναι βραχώδης και υγρός. Τα κοιτάσματα της μονής, που από το 1922 και μετά ήταν εκτεθειμένα στις φυσικές φθορές και αλλοιώσεις που επιφέρει η εγκατάλειψη. Έτσι όπως κρέμεται ουσιαστικά από τα βράχια, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, δύσκολα θα διασωθεί.

Και ας μην ξεχνάμε, πως προσφάτως είχε απειληθεί από βράχια, που ζυγίσουν πάνω από 350 τόνους.

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι που έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να χάσει την ψυχραιμία του

achaiavoice

Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν με 51,4% στο 100% των ψήφων

achaiavoice

Το Ιράν κατασκευάζει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην Χουζεστάν

achaiavoice

Πολωνός υπ. Υγείας: Είμαστε στο πέμπτο κύμα – Πάμε για 60.000 κρούσματα την ημέρα

achaiavoice

Φινλανδία-Σουηδία βάλλουν κατά Τουρκίας και Ουγγαρίας

achaiavoice

Έλον Μασκ: Ζήτησε συγγνώμη από ανάπηρο υπάλληλο της Twitter

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα