Τεχνολογία

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος στον τομέα των chips

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος στον τομέα των chips

Ο εμπορικός πόλεμος στον τομέα των chips φαίνεται πως εντείνεται και με αφορμή το συνέδριο του Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), υπήρξαν δηλώσεις από κάθε εμπλεκόμενη χώρα.

Καταρχάς ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Wang Wentao προέτρεψε ευθέως την Ιαπωνία να άρει τους νέους περιορισμούς chips που επέβαλε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Χαρακτήρισε την απόφαση ένα “λάθος” που “παραβίασε σοβαρά” τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και οικονομίας. Η Ιαπωνία από την πλευρά της δεν ονόμασε την Κίνα στους νέους κανόνες εξαγωγών της, λέγοντας απλά ότι εκτελεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Ο Κινέζος Υπουργός τόνισε πως η Κίνα “είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για να προωθήσει μία πιο πρακτική συνεργασία σε τομείς-κλειδιά του εμπορίου και της οικονομίας”. Η συνάντηση του Wang με την Αμερικανή αντιπρόσωπο εμπορίου, Katherine Tai, ήταν τεταμένη αφού ο πρώτος άσκησε κριτική στις πολιτικές των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.

Παίκτης-κλειδί σε αυτήν την κρίση φαίνεται πως θα είναι η Νότια Κορέα. Wang και Ahn Duk-geun (Υπουργός Εμπορίου Νότιας Κορέας) συμφώνησαν να ενδυναμώσουν το διάλογο και τη συνεργασία στη βιομηχανία των chips. Συζήτησαν για τη διατήρηση σταθερότητας στην αλυσίδα προμηθευτών chips και για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων σε πολλούς τομείς. Ο Wang πρόσθεσε πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και να προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων. Από την πλευρά της όμως η Νότια Κορέα στη δήλωσή της για τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν ανέφερε καθόλου ονομαστικά τον τομέα των chips και επικεντρώθηκε στην παροχή υλικών και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 40% των εξαγωγών chips της Νότιας Κορέας καταλήγουν στην Κίνα, τη στιγμή που οι μεγάλοι Κορεάτες κατασκευαστές όπως η Samsung Electronics και η SK Hynix βασίζονται σε αμερικανικές τεχνολογίες και εξοπλισμούς για την κατασκευή αυτών των chips.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κράτησαν τη σκληρή γραμμή, τονίζοντας πως “δε θα ανεχθούν” το ban της Κίνας στην Micron Technology και αποκάλυψαν πως συνεργάζονται στενά με τους διεθνείς εταίρους τους για να απαντήσουν σε αυτόν τον “οικονομικό εξαναγκασμό”.

Τα μέτρα στοχεύουν μία εταιρία των ΗΠΑ χωρίς κάποια βάση και το βλέπουμε ως έναν ξεκάθαρο οικονομικό εξαναγκασμό και δε θα τον ανεχτούμε ούτε θεωρούμε πως θα είναι πετυχημένος. – Gina Raimondo, Γραμματέας Εμπορίου ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

To Twitter έκλεισε τα γραφεία του μέχρι τις 21 Νοεμβρίου

achaiavoice

Τεχνητή Νοημοσύνη – Ελληνίδα πρύτανης του MIT: «Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο, όχι να τον αντικαταστήσει»

achaiavoice

Εκλογές & Ηλεκτρονική ψηφοφορία – Πώς θα ήταν ένα μέλλον που θα χρησιμοποιούσε μόνο διαδικτυακές ψηφοφορίες;

achaiavoice

Έρευνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την κατάθλιψη;

achaiavoice

Messenger: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιες θα είναι αυτές

achaiavoice

Google: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα