Κόσμος

Έκθεση USCIRF: Κρίσιμη η κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία

Έκθεση USCIRF: Κρίσιμη η κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία

Οι απειλές κατά των θρησκευτικών περιουσιών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τόπων λατρείας, των θρησκευτικών ιδρυμάτων και των νεκροταφείων, καθώς και οι συστημικές διακρίσεις που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνονται σε νέα έκθεση της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) των ΗΠΑ.

Η έκθεση σημειώνει ότι παρόλο που η Συνθήκη της Λωζάνης παρείχε προστασία και ελευθερία λατρείας για τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες, αυτή η προστασία και η ελευθερία συχνά περιορίστηκε σημαντικά και όχι σπανίως, μέσω της δράσης εναντίον ιερών χριστιανικών χώρων. Η έκθεση δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων σε ελληνορθόδοξες και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες σημειώθηκε στην περιοχή του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μη μουσουλμανικών πληθυσμών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ertnews.gr

Η δέσμευση της περιουσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή αντιποίνων αναφέρει η έκθεση και φέρνει ως παράδειγμα παράδειγμα την κατάσχεση του ελληνορθόδοξου ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο είχε κατασχεθεί το 1964 από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν προχώρησαν στην απαραίτητη συντήρηση και άφησαν έτσι το κτήριο να υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Όπως σημειώνεται, μέχρι τη στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατάφερε να ανακτήσει τη κυριότητα του κτηρίου, μέσω προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και ερημωθεί. Το βάρος για την επισκευή και την συντήρηση που έχει σημαντικό οικονομικό κόστος πέφτει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά βανδαλισμών, καταστροφής θρησκευτικών περιουσιακών στοιχείων μέσω εμπρησμού και κυνηγιού χρυσού, σε συνδυασμό με την έλλειψη δίωξης αυτών των περιστατικών, έχουν επηρεάσει ολοένα και περισσότερο τις ελληνορθόδοξες και άλλες ορθόδοξες κοινότητες στην Τουρκία.

Τέλος διατυπώνεται η εκτίμηση ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη μιας ευρύτερης πολιτικής αδιαφορίας για την προστασία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κοινοτήτων που απαρτίζουν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Βραζιλιάνος δικαστής εξέδωσε απόφαση με τη βοήθεια του ChatGPT!

achaiavoice

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Καλεί Ρώσους εκπροσώπους για την παραβίαση του εναέριου χώρου της

achaiavoice

Bild: «Νέο μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία»- ΗΠΑ-Γερμανία αποδέχονται την εκχώρηση εδαφών σε Ρωσία

achaiavoice

Φρίκη! Γονείς-τέρατα σκότωσαν με κλωτσιά την 8 μηνών κόρη τους και την τεμάχισαν!

achaiavoice

Τετ α τετ Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

achaiavoice

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Περισσότεροι από 45.000 οι νεκροί

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα