Ελλάδα

Ειδοποιητήρια για τον East Med: Από ποιους Δήμους της Ηπείρου θα διέλθει

Ειδοποιητήρια για τον East Med: Από ποιους Δήμους της Ηπείρου θα διέλθει

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας

Ειδοποιητήρια λαμβάνουν το διάστημα αυτό πολλοί κάτοικοι στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν το «πέρασμα» του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Μάλιστα στους Δήμους λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης για τον ίδιο λόγο.

Δείχνει κάτι κοντινό όμως πρόκειται για έναν αγωγό που τα τελευταία χρόνια μπαινοβγαίνει στο ψυγείο και η κατασκευή του ακόμη είναι αμφίβολη.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ωστόσο υλοποιήθηκε ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, καθώς εγκρίθηκε ο φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία και κατάληξη το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών».

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.

Αυτή είναι που ξεκινά στην παρούσα φάση και ως ένα βαθμό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες.

Στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους Νικολάου Σκουφά και Άρτας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Ζηρού, Πρέβεζας και Πάργας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας στο Νομό Θεσπρωτίας.

Σχετικά Άρθρα

Μάνος Δασκαλάκης στη Νικολούλη: «Γ…ω τον έρωτα, τα παιδιά μου μπορούν να γυρίσουν πίσω;» – Βίντεο

achaiavoice

Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

achaiavoice

Συντάξεις: Πότε και ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά

achaiavoice

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα – Κανένας νέος θάνατος

achaiavoice

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εντολή εκκένωσης για Λούβρο, Άνω Λούβρο και Άσπρα Σπίτια Ολυμπίας

achaiavoice

Έρχεται νέα χαλάρωση μέτρων: Τα σχέδια για λιανεμπόριο και τουρισμό

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα