Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου

Σε ηλικία 50 ετών άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από έναν βαρύ μεταστατικό καρκίνο ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου. Αυτή η άσχημη είδηση κοινοποιήθηκε μέσα από το Facebook από τον συγγραφέα θεατρικών έργων Θανάση Τριαρίδη.

Ειδικότερα, μέσα από μια ανάρτηση, ο κ. Τριαρίδης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής. «Πριν από λίγο οι γιατροί της εντατικής του Βουγιουκλάκειου Θεραπευτηρίου μάς ενημέρωσαν πως έφυγε ο Δημήτρης ο Γιαμλόγλου. Το πιστοποιητικό θανάτου του θα γράφει πως ήταν μόλις 50 χρονών και πως πέθανε εξαιτίας ενός βαρύτατου μεταστατικού καρκίνου που ο ίδιος τον έμαθε εδώ και τέσσερις μήνες».

«Τα πιστοποιητικά θανάτου λένε ψέματα. Αν η ζωή μετριέται με την φιλία, με την αγάπη, με τον έρωτα, με την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση, με την δημιουργία, με την αδιάκοπη γιορτή της συνύπαρξης, ο Δημήτρης έζησε χίλιες ζωές. Ποτέ μου δεν συνάντησα κάποιον σαν κι αυτόν – ούτε και μπορώ να τον περιγράψω με λέξεις. Κανένας δεν αγάπησε τόσο άδολα και με τόση δοτική καλοσύνη τους ανθρώπους όπως αυτός – και σε κανέναν δεν αντιγυρίστηκε τόση αγάπη. Σκηνοθέτησε ταινίες, θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές, έγραψε κάθε λογής σενάρια, δούλεψε σε εκατοντάδες άλλες ταινίες και σε δεκάδες σήριαλ, υπήρξε ο πιο ενεργός ακτιβιστής και ο πιο ενεργός αιμοδότης – και συνάμα χόρεψε, ήπιε, φλέρταρε, αγάπησε, και ξημέρωσε την ανατολή του ήλιου περισσότερες φορές από κάθε άλλον άνθρωπο του κόσμου. Το πιο σημαντικό: όλα αυτά τα έκανε ενώνοντας τους ανθρώπους – δίνοντας τους νόημα και δεσμό» έγραψε.

«Έζησα 29 χρόνια με τον Δημήτρη: ήμασταν μαζί στους μαχαλάδες των τσιγγάνων της Σαλονίκης, μαζί και στο Δίκτυο των Εθελοντών Αιμοπεταλιοδοτών, υπήρξαμε συγκάτοικοι στην Αθήνα, κάναμε μαζί παραστάσεις (χάρη σε αυτόν βγήκα στο θέατρο) και ταινίες – και φυσικά αναρίθμητα σχέδια και ατέλειωτα όνειρα για το μέλλον. Μα από όλα πιο πολύ ο Δημήτρης ήταν και είναι και θα είναι για μένα μια ταυτότητα: ήμουν φίλος του, άρα ανήκα στην τρομερή και αράγιστη κοινότητα των δικών του – που συχνά δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλο μα ξέραμε πως είμαστε αδέλφια καθώς εκείνος μας ένωσε για πάντα» σημείωσε ο ίδιος.

Και κατέληξε: «Και θέλω να το πω: Ο Δημήτρης έζησε μια υπέροχη ζωή – την πιο υπέροχη ζωή που μπορούσε να υπάρξει στη Γη. Και την ζωή αυτή μάς την μοίρασε δίχως να κρατήσει για τον εαυτό του το παραμικρό. Και τώρα που έφυγε θα ήθελε να κάνουμε ό,τι κι αυτός: Να αγαπούμε δίχως να κρατάμε καβάντζες, να ερωτευόμαστε ασταμάτητα, να στεκόμαστε δίπλα στους κατατρεγμένους (όπως ο ίδιος έκανε μέχρι το τέλος), να χορεύουμε όλοι μαζί στην μεγάλη γιορτή. Πριν είκοσι μέρες μου το είπε στο τηλέφωνο: “Άμα είναι να πεθάνω, να μου το πεις – για να κάνουμε το πάρτι».

Σχετικά Άρθρα

Η Γλυφάδα, το Ελληνικό και ο Άλιμος είναι από τις πιο αρχαίες οικιστικές περιοχές

achaiavoice

Νέο πάρκο απολιθωμάτων της μεγαλύτερης παλαιοντολογικής ανασκαφής της Ελλάδας λειτουργεί στη Λέσβο

achaiavoice

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας – Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας

achaiavoice

Άγνωστο Ορφικό κείμενο από Θεσσαλία: «Το γένος μου είναι ουράνιο»…

achaiavoice

Η πραγματική ιστορία της ανακάλυψης της Αμερικής

achaiavoice

Άθικτος ναός βρίσκεται σε υπόγειο χώρο της Αθήνας- Το γνωρίζουν αλλά γιατί δεν το αποκαλύπτουν;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα