Κόσμος

ΕΕ: Βάζει τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες

ΕΕ: Βάζει τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην απαγόρευση από το 2026 εξαγωγής πλαστικών απορριμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που διπλωμάτες συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να καταρτίσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, αναφέρει ο Guardian.

«Η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απόβλητα απαγορεύοντας την εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Περνίλε Βάις, Δανή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πρόταση. Τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κανόνες, που πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Έπειτα από πέντε χρόνια, οι χώρες που επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση γι’ αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν σωστά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που πετιέται στην Ευρώπη καίγεται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινους δρόμους.

Σχετικά Άρθρα

Σουηδία: Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού για «αποτυχία ενσωμάτωσης» των μεταναστών

achaiavoice

Βραζιλία: Νέος πρόεδρος ο Λούλα – Το ανακοίνωσε επίσημα η εθνική εφορευτική επιτροπή της χώρας

achaiavoice

Sotheby’s: Το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο μπλε διαμάντι βγαίνει στο σφυρί

achaiavoice

Ουκρανία: Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

achaiavoice

Ουκρανία: Το Κίεβο επιβεβαίωσε το θάνατο του Denis Kireev, μέλους της διαπραγματευτικής του ομάδας

achaiavoice

Καιρός: Η διαφορά βόρειας και νότιας Ευρώπης έφτασε τους 65 βαθμούς Κελσίου

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα