Πολιτική

Δωρεάν μάσκες για μαθητές και καθηγητές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δωρεάν μάσκες για μαθητές και καθηγητές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποφάσεις του για το άνοιγμα των σχολείων.

Με κοινή του ανακοίνωση οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του κόμματος, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός σημειώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές υποτιμά τον κίνδυνο. Παράλληλα, καταλογίζουν στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας καθώς οι αποφάσεις τους δεν συνοδεύονται, όπως λένε, από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση.

«Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας, τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό, σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση. Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση ) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!» σημειώνουν Φίλης και Ξανθός.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός σημειώνουν, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Συνοπτικά, οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:

– Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

– Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών .

– Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας .

– Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WCμε πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

– Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών

– Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

– Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος

– Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων , χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν.

– Ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων.

– Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο , σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία , για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί.

– Έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας , για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας κλπ.

«Σε αυτά, προσθέτουμε σήμερα την πρότασή για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα , ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων. Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ούτε καν η δωρεάν χορήγηση μασκών. Συνεπώς, το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών. Κεντρικά, αλλά και σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο, τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι των διδασκόντων, οι τοπικοί υγειονομικοί φορείς, οφείλουν να διεκδικήσουν τις βέλτιστες λύσεις, προστατεύοντας την υγεία των παιδιών και τη Δημόσια Υγεία. Σε αυτούς τους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Δωρεάν μάσκες για μαθητές και καθηγητές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκπλήξεις και o ευρύς ανασχηματισμός Τσίπρα

achaiavoice

ΚΙΝΑΛ: Ανησυχία για την τροπή που παίρνει η μάχη για την ηγεσία

achaiavoice

Διάσκεψη ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ανέδειξαν Παναγιωτόπουλος και Φλώρος

achaiavoice

Mητσοτάκης: «Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να μην εργαλειοποιηθεί – Να είναι παγκόσμιο αγαθό»

achaiavoice

Α.Σκέρτσος: «Δεν θα τεθούν σε αργία τα ανεμβολίαστα στελέχη ΣΑ και ΕΔ – Δεν μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε»!

achaiavoice

Έκτακτη συνεδρίαση για τις παραλείψεις στη διαχείριση της κακοκαιρίας ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα