Κόσμος

Δολοφονούνται γυναίκες στην Τουρκία: 27 γυναικοκτονίες σε 1 μήνα μετά την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Δολοφονούνται γυναίκες στην Τουρκία: 27 γυναικοκτονίες σε 1 μήνα μετά την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Δραματική η κατάσταση με τις γυναικοτονίες στην Τουρκία ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την ημέρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία προστατεύει τα γυναικεία δικαιώματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), από τη στιγμή που ο Ερντογάν (με προεδρικό διάταγμα) απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση, 27 Τουρκάλες δολοφονήθηκαν από χέρια ανδρών στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας. Κάτι περισσότερο από μία την ημέρα δηλαδή.

Ο αριθμός αυτός ανεβάζει συνολικά στις 79 τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών στη χώρα από τις αρχές του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στοιχειώδους σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών.
Μόνο μέσα στο 2020, έτος κατά το οποίο κυριάρχησαν οι περιορισμοί της πανδημίας στην Τουρκία δολοφονήθηκαν συνολικά 300 γυναίκες και ενώ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης βρισκόταν ακόμα σε ισχύ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση ισχυριζόμενος ότι διατάξεις αυτής στρέφονται κατά του μοντέλου της παραδοσιακής οικογένειας, άρα και της τουρκικής παράδοσης. Ακόμα και ο νομικός τρόπος που επέλεξε να το κάνει θεωρείται αμφιλεγόμενος καθώς η απόσυρση έγινε με προεδρικό διάταγμα χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Η Σύμβαση όμως το 2012 είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο γεγονός που για ορισμένους νομικούς κύκλους της Τουρκίας δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινήθηκε παράνομα και καταχρηστικά. Γεγονός όμως είναι ότι το σύστημα Ερντογάν ελέγχει σχεδόν απόλυτα τη δικαιοσύνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη σχετικής προσφυγής.

Ο Ερντογάν προκάλεσε οργή στην Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα αφού εξέδωσε ένα διάταγμα που απομάκρυνε τη χώρα από τη διεθνή συνθήκη, η οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νομοθεσία που να διώκει τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιες κακοποιήσεις, καθώς και τον οικογενειακό βιασμό και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Μετά την απόφαση του Ερντογάν, ορισμένοι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι η συνθήκη εξακολουθούσε να ισχύει, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να την αποσύρει χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο επικύρωσε ομόφωνα τη σύμβαση το 2012.

Η βία κατά των γυναικών και η γυναικοκτονία είναι σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία, με καθημερινή κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης.

Το 2020, 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν και το ποσοστό δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης με 79 γυναίκες που σκοτώθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων γυναικών Γυναικεία Πλατφόρμα Γυναικών.

Πηγή: Δολοφονούνται γυναίκες στην Τουρκία: 27 γυναικοκτονίες σε 1 μήνα μετά την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Σχετικά Άρθρα

Τραμπ-Μπάιντεν τίμησαν την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

achaiavoice

Ποιες χώρες παραμένουν επιφυλακτικές με το εμβόλιο της AstraZeneca;

achaiavoice

New York Times: Η φετινή χρονιά είναι «χαμένη» για τα παιδιά στις ΗΠΑ;

achaiavoice

ΗΠΑ: Ο Τραμπ είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές

achaiavoice

Γαλλία: Δήμαρχος καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας

achaiavoice

SOS για τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού στην Υεμένη

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα