Αυτοδιοίκηση

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Συμπαράσταση στους πατατοπαραγωγούς που πλήττονται

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Συμπαράσταση στους πατατοπαραγωγούς που πλήττονται

Η ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αναφέρει τα εξής:

 

Η Δυτική Αχαΐα είναι κατεξοχήν αγροκτηνοτροφική περιοχή. Η οικονομία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα. Αγροτιά, κτηνοτροφία, αλιεία αποτελούν την κύρια ενασχόληση των κατοίκων της. Οι κλάδοι αυτοί χτυπήθηκαν βάναυσα από την δεκαετή κρίση και με την κρίση του κορωνοϊού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!

 

Τα προϊόντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας λόγω της μη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και της μείωσης των εξαγωγών πωλούνται σε καταστροφικές τιμές ή μένουν και σαπίζουν στα χωράφια όπως η πατάτα, ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας, που αγοράζεται πλέον σε εξευτελιστική τιμή από τον παραγωγό και διατίθεται σε υψηλή τιμή στον καταναλωτή!

 

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα, τα εργατικά και τα αγροτικά εφόδια παραγωγής τρέχουν. Ενώ οι παραγωγοί πατάτας δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.

 

Η Δημοτική Αρχή συμμεριζόμενη τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν οι παραγωγοί και αγωνιώντας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επαφή με τους αρμόδιους φορείς διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης για την παροχή ενισχύσεων εντάσσοντας τους πληγέντες από την πανδημία του Κορωνοϊού στα μέτρα στήριξης που ανήγγειλε η κυβέρνηση. Πρόσφατα ο Δήμαρχος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχης, τον αγροτικό σύλλογο και φορείς τις περιοχής, ενώ συμμετείχε και σε συνάντηση αγροτών και βουλευτή στη Λακκόπετρα. Πέραν αυτών ο Δήμαρχος με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς τα εξής:
• παράταση πληρωμών σε εφορεία, ΕΦΚΑ και Τράπεζες.
•ένταξη όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην επιχειρηματική και άτοκη χρηματοδότηση
• στρεμματική ενίσχυση στους αγρότες 300-400 ευρώ για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί
• μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα
• άμεση εξόφληση από ΕΛΤΑ ζημιών που εκκρεμούν από το 2019 για πολλούς παραγωγούς και άμεση καταγραφή σε όσους έχουν πληγεί το 2020
• μείωση της εισαγωγών αγροτικών προϊόντων
• άμεση προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
Σε αυτή την κρίση κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος! Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στέκεται δίπλα στους πληγέντες με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης του Κορωνοϊού.

 

Αγωνιζόμαστε όλοι Μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση!
«ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ Δ.Κ. ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ, ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ».
Η ανακοίνωση του Δήμου για τη λαϊκή αγορά αναφέρει:
Λαμβάνοντας υπόψη την αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20006/20-03-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 943), την υπ. αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.26797/25-04-2020 (ΦΕΚ Β΄1585) , ως και την τελευταία όμοια υπ. αριθ. Δ1α/Γ.Π../οικ. 27805 (ΦΕΚ 1640/τ. Β΄/30-04-2020), σας ενημερώνουμε ότι για το χρονικό διάστημα από 30.04.2020 έως και την Κυριακή 31.05.2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περίπτωσης 9 του άρθρου 2 του Ν. 4497/2017 σε όλη την Επικράτεια, ως ακολούθως:
1. Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες) στις υπαίθριες αγορές ευθύνης τους για την περ. α΄της παρ. 1 της υπ. αριθ. Δ1α/Γ.Π../οικ. 27805 (ΦΕΚ 1640/τ. Β΄/30-04-2020) Απόφασης.
2. Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
3. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.
4. Επιτρέπεται απο την Δευτέρα 11 Μαϊου 2020 η πώληση στις Λαϊκές Αγορές των βιομηχανικών ειδών της κατηγορίας Ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του Ν. 4497/2017 (ΦΕΚ 171 Α΄) –όπως και των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του Κορωναιού στη κοινότητα, υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρά τα κάτωθι:
● Να φορούν κατά τις συναλλαγές τους και καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της λαϊκής αγοράς υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
● Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο του πάγκου τους δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό.
Tα ανωτέρω αναφερόμενα ισχύουν έως ότου υπάρξει νεότερη απόφαση. Επισημαίνεται ότι η απόφαση για την πλήρη αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών λαμβάνεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.-
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας ανακοίνωσε τους πίνακες των πωλητών προϊόντων γης των Λαϊκών αγορών του Σαββάτου 16/05/2020.
Γκοτσούλιας Σωτήριος
Παραγωγός
Gjona Brulinda
Παραγωγός
Κωστόπουλος Φώτιος
Παραγωγός
Λιαρομμάτης Γεώργιος
Παραγωγός
Μίντζας Αντώνιος
Παραγωγός
Μητροπούλου Σωτηρία
Παραγωγός
Νικολόπουλος Γεώργιος
Παραγωγός
Νικολόπουλος Διονύσιος
Παραγωγός
Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος
Παραγωγός
Παναγιωτόπουλος Ιωάννης
Παραγωγός
Πολυζώης Κωνσταντίνος
Παραγωγός
Χασαπόπουλος Βασίλειος
Παραγωγός
Αντωνόπουλος Γεώργιος
Επαγγελματίας Αγροτικών
Λέκκα Σοφία
Επαγγελματίας Αγροτικών
Κυριαζή Ειρήνη
Επαγγελματίας Βιομηχανικών
Μπάρκουλας Παναγιώτης
Επαγγελματίας Βιομηχανικών

Σχετικά Άρθρα

Τελετή έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού: Εξωστρέφεια δείχνουν τα στοιχεία

newsroom

Πάτρα – καύσωνας: Λειτουργεί κλιματιζόμενους χώρους ο δήμος

newsroom

Δήμος Πατρέων: Προσλήψεις 40 ατόμων για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου

newsroom

Δήμος Πατρέων: Το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021

newsroom

Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πάτρας

newsroom

Δήμος Πατρέων: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα “Δωρεάν Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών”

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα