Πολιτική

Δεσποτόπουλος για εκλογές: “Παράθυρο ευκαιρίας με τρεις παίκτες Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία”

Δεσποτόπουλος για εκλογές: “Παράθυρο ευκαιρίας με τρεις παίκτες Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία”

Λίγο πριν τη δεύτερη αναμέτρηση στην Τουρκία ανάμεσα σε Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου, στην Ελλάδα επικράτησε θριαμβευτικά η Νέα Δημοκρατία. 

Πως θα είναι οι επόμενη μέρα στην εξωτερική πολιτική όμως ;

Σε δεύτερες εκλογές οδεύουν Ελλάδα και Τουρκία και γι’ αυτό το ξεχωριστό γεγονός, τις ομοιότητες και τις διαφορές που έκριναν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Μανδαλίδης.

«Δημιουργείται ένα ευρύτερο πλαίσιο ευκαιρίας διότι θα έχουμε και τους τρεις παίχτες της περιοχής Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία με φρέσκες και κυρίως ισχυρές κοινοβουλευτικά κυβερνήσεις. Δημιουργείται μια ευκαιρία και νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα της Τουρκίας να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, συνεχίζοντας την προσπάθεια της προσέγγισης με την Ελλάδα και ευρύτερα με τη Δύση, συνειδητοποιώντας ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία μόνο κερδισμένη τελικά μπορεί να βγει αν αφήσει λίγο στην άκρη τους παραλογισμούς και τις νέο οθωμανικές διεκδικήσεις. Μακάρι να αξιοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ που για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F35 επισήμανε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει και έχει χτίσει ευρύτερες συμμαχίες με τη Δύση, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Και όπως τόνισε έχουμε αρκετά κοινά συμφέροντα, ενεργειακά και ασφάλειας. Μια σχέση, πους όπως είπε, δεν ετεροπροσδιορίζεται.

«Για πάρα πολλές δεκαετίες οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλα μέρη της Δύσης προσδιοριζόταν από τις σχέσεις με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα» υπενθυμίζοντας ότι για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μια ισορροπία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην πώληση όπλων.

«Σήμερα είμαστε στο 10-0. Η Ελλάδα προχωράει στην αγορά των αεροσκαφών και η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στην αμερικανική πλευρά. Οφείλεται στο δικό μας προγραμματισμό και οικονομικές δυνατότητες» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. Μιλώντας για την Τουρκία υπενθύμισε ότι εναγωνίως προσπαθεί να αναβαθμίσει 16 αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς».

Η οικονομία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογές
Συγκρίνοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές στις εκλογικές διαδικασίες σχολίασε ότι τελικά η οικονομία δεν έπαιξε τελικά τόσο σημαντικό ρόλο. «Φαίνεται δε ότι στην Ελλάδα το κύμα ακρίβειας δικαιολογήθηκε ως ένα εισαγόμενο φαινόμενο» ενώ για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι« δεν αποτέλεσαν σημαντικό θέμα και στις δύο προεκλογικές διαδικασίες» εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην πρωτοβουλία της Τουρκίας να χαμηλώσει τους τόνους.

Μιλώντας για το ρόλο της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες υποστήριξε ότι μάλλον μετέδωσε «αντικρουόμενα μηνύματα» στους ψηφοφόρους. «Είδαμε ότι τόσο η αντιπολίτευση στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα που έρχονται μπροστά. Φαίνεται ότι και οι δύο χώρες προτίμησαν τη σταθερότητα που εξέπεμπαν και οι δύο ηγέτες», προσέθεσε συμπληρώνοντας ότι δεν είναι παράλληλες καταστάσεις.

Για τον τρόπο που σχολιάστηκε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τον τρόπο παρουσίασης της τουρκικής αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ της χώρας με τις προσπάθειες να ενισχυθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε ο Γιάννης Μανδαλίδης με αφορμή παρουσίαση των δύο διεκδικητών σε τουρκικό κανάλι.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: pentapostagma.gr

Σχετικά Άρθρα

Πιερρακάκης: Μετά τον Λευκό Οίκο στα γραφεία της SpaceX του Έλον Μασκ

achaiavoice

Γεωργιάδης για εργασιακό νομοσχέδιο: Έκτακτη ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

achaiavoice

Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος: Ξεκινά έρευνα στο κόμμα Βελόπουλου

achaiavoice

ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16 που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία: «Παταγώδης αποτυχία του “πιστού & δεδομένου συμμάχου” Κ.Μητσοτάκη»

achaiavoice

Θετικός στον κορωνοϊό ο Βενιζέλος – Πήγε στο «Σωτηρία» για εξετάσεις

achaiavoice

ΥπΑΑΤ: Παράταση για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης κτηνοτρόφων

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα