Οικονομία

Δέκα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων κάνει η Microsoft

Δέκα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων κάνει η Microsoft

H Microsoft ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις εργαζομένων

Τα σχέδιά της για απόλυση 10.000 εργαζομένων, αρχής γενομένης από σήμερα, ανακοίνωσε η Microsoft, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του κόστους, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, η τεχνολογική εταιρεία αναμένεται να εστιάσει εκ νέου σε στρατηγικές προτεραιότητες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Microsoft απασχολούσε 221.000 εργαζομένους. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις αφορούν περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού, ωστόσο πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών θέσεων εργασίας εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Το 2014 και το 2015, είχαν περικοπεί 25.000 θέσεις εργασίας, αφότου η Microsoft εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Nokia.

«Αυτές είναι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε κατά τη διάρκεια της 47χρονης ιστορίας μας για να παραμείνουμε μια σημαντική εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο που δεν συγχωρεί οποιονδήποτε δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε μήνυμά του προς το προσωπικό.

Όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, η Microsoft επεκτάθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από το 2019 είχε προσλάβει πάνω από 75.000 άτομα, αξιοποιώντας την άνοδο των διαδικτυακών υπηρεσιών και την επέκταση του cloud computing.

Μέσα σε τρία χρόνια, τα έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν κατά 58%. Όμως, τα αυξανόμενα επιτόκια και η προοπτική ύφεσης έχουν μετριάσει τις προοπτικές της εταιρείας. Το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ανακοινώθηκε η χαμηλότερη ανάπτυξη μέσα σε πέντε χρόνια. Τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη ενδέχεται να είναι ακόμη πιο χλιαρά.

Οι αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων απόλυσης και άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης, θα κοστίσουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία έχει θέσει στο επίκεντρό της τους νέους στόχους, με τους αρμόδιους να εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης επιπλέον 10 δισ. δολαρίων στο OpenAI για το δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και μια εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision, που θα κοστίσει 69 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως ακόμη και η Microsoft αντιμετωπίζει προβλήματα από το status quo της αγοράς και της παγκόσμιας οικονομίας και πως ακολουθεί τα βήματα των Meta και Amazon που προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες τους τελευταίους μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Η κρίση στοιχειώνει την Κορέα καθώς αντιμετωπίζει την πιστωτική κατάρρευση

achaiavoice

ΔΕΗ: Μειωμένα έως 65% τα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

achaiavoice

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το Swift

achaiavoice

Πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται την εβδομάδα 7 – 11 Νοεμβρίου

achaiavoice

Συνταξιούχοι: Αναδρομικά για όλους σε δόσεις

achaiavoice

Καλάθι του νοικοκυριού: Μειώσεις μέχρι και 18% το συνολικό κόστος

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα