Οικονομία

Bloomberg: Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «ανάμεσα στα ισχυρότερα της ΕΕ»

Bloomberg: Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «ανάμεσα στα ισχυρότερα της ΕΕ»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αναφέρεται το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι τα περισσότερα από τα εθνικά σχέδια που που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής χρειάζονται ακόμη επεξεργασία προκειμένου να εγκριθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις.

Το Bloomberg σημειώνει, επί παραδείγματι, ότι η πρόταση της Γερμανίας είναι μεταξύ εκείνων που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Αντιθέτως, κράτη της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, έχουν τα ισχυρότερα σχέδια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ορισμένες χώρες, επιπλέον, δεν έχουν υποβάλει ακόμα προτάσεις, ενώ άλλες είναι πολύ πίσω.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για να μειώσει ορισμένα από τα εμπόδια που προκύπτουν από το σχέδιό της, δήλωσε αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι βρίσκεται σε «εντατικό διάλογο» με τα κράτη-μέλη με σκοπό την πραγματοποίηση εκταμιεύσεων από τα μέσα του 2021, αλλά ότι «είναι επίσης απαραίτητο» τα σχέδια αυτά να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της ισπανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε σχετικό αίτημα του αμερικανικού οικονομικού δικτύου.

Για να διανεμηθούν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου αυτό το καλοκαίρι, όπως είχε προγραμματιστεί, οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν τον Απρίλιο και ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν την προθεσμία.

Οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα φιλικά προς το κλίμα και σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι τρέχουσες συνομιλίες επικεντρώνονται σε αυτό που θεωρείται πράσινη και ψηφιακή επένδυση, ενώ η Επιτροπή απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Bloomberg: Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «ανάμεσα στα ισχυρότερα της ΕΕ»

Σχετικά Άρθρα

Τέλος στην γραφειοκρατία: Ηλεκτρονικά μέσω ΕΦΚΑ η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας

achaiavoice

ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα για 11.800 ανέργους

achaiavoice

Σταϊκούρας: Θα πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά

achaiavoice

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 24/09

achaiavoice

Αναδρομικά: Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους κληρονόμους (βίντεο)

achaiavoice

«Κρυφά» ενοίκια: Προθεσμία 6 ημερών για τις δηλώσεις – Έρχονται υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα