Κόσμος

Αρχηγός USAF: Δεν έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε καινούργια πυρηνικά όπλα

Αρχηγός USAF: Δεν έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε καινούργια πυρηνικά όπλα

«Πυρηνικά όπλα ή συμβατικά, τα χρειαζόμαστε και τα δύο αλλά έχουμε λεφτά μόνο για ένα», λέει ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) Dave Goldfein, προτείνοντας στο Κογκρέσο να αυξήσει τον «πετσοκομμένο» προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου για την Πολεμική Αεροπορία δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να καλύψει τις ανάγκες για νέα, υπερσύγχρονα, πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο ανώτατος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατόπιν κατάδειξης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αιτήθηκε για ένα ποσό 705 διασεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021, αίτημα που επεξεργάζεται το Κονγκρέσο. Από αυτά τα 29 δις προορίζονται για τα πυρηνικά όπλα: νέα βομβαρδιστικά stealth, διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα, πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων, ένα νέο πυρηνικό βλήμα cruise και αναβαθμίσεις στο ολικό σύστημα της διοιίκησης πυρηνικής αποτροπής, συστήματα ελέγχου και τηλεπικοινωνιών.

Από αυτά, τα πυρηνικά βομβαρδιστικά είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Το υπουργείο Ενέργειας, που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα, ζήτησε για το επόμενο έτος 15.6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια έρευνα του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2019 υπολόγισε πως απαιτούνταν 494 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2019 και 2028 για πυρηνικά, δηλαδή περίπου 50 δις ανά έτος.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου και το πιο σύγχρονο αλλά είναι η πρώτη φορά που καλούνται να το ανανεώσουν τη στιγμή που πρέπει να ανανεώσουν και τον όγκο των παρωχημένων συμβατικών τους όπλων. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικοί του Πενταγώνου υπολογίζουν πως απαιτείται 3-5% αύξηση της χρηματοδότησης κατ’έτος αλλά και πάλι η καμπύλη χρηματοδότησης αναμένεται να ισοσταθμιστεί ή ακόμα και να πέσει στα επόμενα χρόνια, ασχέτως ποιός θα εκλεγεί πρόεδρος μετά τον Νοέμβριο.

Στα προηγούμενα χρόνια, ειδικοί του Πενταγώνου παρουσίασαν την ιδέα ενός ξεχωριστού λογαριασμού για το πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό το απέρριψε με το αιτιολογικό ότι “δεν εμφανίζει ως δια μαγείας κανούρια λεφτά”.

Η ανανέωση του παλιού πυρηνικού οπλοστασίου, βομβαρδιστικών, διηπειρωτικών πυραύλων, υποβρυχίων κλπ. ξεκίνησε την εποχή της διακυβέρνησης Μπ. Ομπάμα και συνεχίζεται ως σήμερα, με βασικό ερώτημα ‘πού θα βρεθούν’ τα 1.7 τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται μέσα στα επόμενα 30 χρόνια;

Η απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα και ο τρόπος εξεύρεσης των χρημάτων είναι προϊόν έρευνας και συζήτησης. Το αν θα αποκτηθούν τα μέσα αυτά, ωστόσο, δεν είναι. Όπως σημειώνει και ο Αρχηγός, στρατηγός Goldfein, “δεν εξετάζω καν το ενδεχόμενο μονομερούς αφοπλισμού ή ακόμα και κατάργησης της ικανότητας ανταποδοτικού πλήγματος (…) Πιστεύω πως πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βρούμε τα λεφτά για να καλύψουμε αυτό το ουσιώδες κομμάτι των στρατιωτικών μας ικανοτήτων”.

Πηγή: Αρχηγός USAF: Δεν έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε καινούργια πυρηνικά όπλα

Σχετικά Άρθρα

Μακρόν: Όριο τα 5.000 ημερήσια κρούσματα για την άρση του lockdown

achaiavoice

ΗΠΑ: Πρωτοβουλία για συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσόβου στον Λευκό Οίκο

achaiavoice

Βραζιλία: Στους 136 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

achaiavoice

Τα ωραιότερα looks από την Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής

achaiavoice

ΗΠΑ: «Βράζει» η Μινεάπολη – Βρέθηκε πτώμα άνδρα με μώλωπες

achaiavoice

AUKUS: Βαθαίνει το “ρήγμα” Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα