Κόσμος

Αποζημίωση “μαμούθ” ζητάει η Αίγυπτος για την διώρυγα του Σουέζ

Αποζημίωση “μαμούθ” ζητάει η Αίγυπτος για την διώρυγα του Σουέζ

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ever Given, του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που απέκλεισε επί μία εβδομάδα την Διώρυγα του Σουέζ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές που απαιτούν την καταβολή του ποσού των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για να επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου.

Το Ever Given, δυναμικότητας 200.000 τόνων, προσάραξε στις 23 Μαρτίου μπλοκάροντας την κυκλοφορία στην Διώρυγα, που διασφαλίζει το 10% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, πριν αποκολληθεί στις 29 Μαρτίου με την βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Την Δευτέρα, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram αποκάλυψε ότι η Αίγυπτος απαιτεί αποζημίωση ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τύχη του πλοίου παίζεται πλέον στο πεδίο της δικαιοσύνης, δήλωσε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Shoei Kisen.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για τον αποκλεισμό του Σουέζ, το οποίο διέπλευσαν 19.000 πλοία το 2020, δηλαδή 51,5 πλοία ημερησίως.

Η Διώρυγα αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για την Αίγυπτο. Τα τέλη του διάπλου απέφεραν κατά την περίοδο 2019-2020 στο Κάιρο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χθες, ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις σχετικά με την απαίτηση καταβολής αποζημίωσης.

Η Αίγυπτος δεν διέπραξε «κανένα σφάλμα» στο περιστατικό αυτό, υποστήριξε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο πλοίο. Ο ίδιος αποκάλυψε στην Al-Ahram ότι η αιγυπτιακή απαίτηση ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια και ότι υπάρχουν σημεία τριβής με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την ασφαλιστική εταιρεία σχετικά με το ποσόν.

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ διευκρίνισε ότι το πλοίο έχει κατασχεθεί εν αναμονή απόφασης δικαστηρίου της Ισμαηλίας.

Πηγή: Αποζημίωση “μαμούθ” ζητάει η Αίγυπτος για την διώρυγα του Σουέζ

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Σκληρό lockdown σε 15 περιοχές της Γαλλίας

achaiavoice

Αλγερία: Πέθανε στη φυλακή από κορονοϊό πρώην υπουργός

achaiavoice

Τραμπ: «Δεν αλλάζουν ονόματα οι αμερικανικές βάσεις» – Αρνείται να διαγράψει την ιστορία του εμφυλίου

achaiavoice

Μάλτα: Αυστηροποιεί τα μέτρα του κορονοϊού για το Πάσχα

achaiavoice

Βικτόρια Νούλαντ: Ο «Nord Stream 2 είναι πλέον νεκρός» – «Ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό»

achaiavoice

Κροάτης ευρωβουλευτής τοποθετείται στο ευρωκοινοβούλιο κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τις παρενέργειες

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα