Αυτοδιοίκηση Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Απάντηση Πελετίδη σε Φαρμάκη για το φυσικό αέριο – “….δεν θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας

Κώστας Πελετίδης
Απάντηση Πελετίδη σε Φαρμάκη για το φυσικό αέριο – “….δεν θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας

Απαντώντας σε έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του στις 21/05 προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, αναφέρει:

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ως δημοτική αρχή της Πάτρας, υποστηρίζουμε την παροχή τουφυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον αυτή γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων και του φυσικούπεριβάλλοντος.

Στην επιστολή σας, αναφέρετε ότι με την παρέμβαση που προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας, «θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων αυτών, αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αστικούς ιστούς αυτών, να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για τις οικιακές καιεπαγγελματικές τους ανάγκες αντίστοιχα».

Η αλήθεια όμως είναι ότι στις συνθήκες που ζούμε δεν μπορούμε ναμιλάμε για κάλυψη των λαϊκών αναγκών με φυσικό αέριο, καθώς το κεφάλαιο και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του, καθορίζουν τιςπροτεραιότητες για το τι και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί, ειδικά στο πεδίο τηςενέργειας.

Αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι για τα τεράστια προβλήματα τηςενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκάστρώματα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει τεράστιες ανεκμετάλλευτεςενεργειακές πηγές, υπάρχει τεχνογνωσία, κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικόπροσωπικό, η ενεργειακή φτώχεια αφορά την πλειοψηφία του λαού μας.

Αυτό συμβαίνει, γιατί η ενέργεια είναι εμπόρευμα, γιατί εδώ και χρόνια προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, που την κάνει πιο ακριβήκαι σε αυτά προστίθεται και η υψηλή κρατική φορολόγηση.

Με τον τρόπο που προτείνετε για την παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν δίνετε λύση για την άρση της ενεργειακήςφτώχειας και της ανασφάλειας.

Αυτό αποδεικνύεται μελετώντας τοπαράδειγμα της Αττικής, όπου υπάρχουν ήδη μεγάλα δίκτυα διανομής και το
70% του φυσικού αερίου αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το20% στη βιομηχανία και μόλις το 10% για οικιακή χρήση.

Η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει μέσωαγωγού, δεν μπορεί να μεταφέρεται οδικά με βυτιοφόρα ΥγροποιημένουΦυσικού Αερίου.

Η οδική μεταφορά, μέσα μάλιστα από δρόμους με δύσκολεςκυκλοφοριακές συνθήκες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία τωνκατοίκων των τριών πόλεων (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο), καθώς και των περιοχώνδιέλευσης.

Όσον αφορά στις αρμοδιότητες του Δήμου Πατρέων, όπως αυτέςπροτείνονται στο σύμφωνο συνεργασίας:

Πρώτον, στο ζήτημα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων(δεξαμενών) αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ/LNG) καιτροφοδοσίας των δικτύων, μας ζητείται η ανεύρεση και πολεοδομικήχωροθέτηση δύο -κατ΄ ελάχιστο- εκτάσεων, επιφάνειας τουλάχιστον 4στρεμμάτων η καθεμία.

Ο Δήμος Πατρέων δεν διαθέτει ιδιοκτησία με τιςκατάλληλες προϋποθέσεις σε καμία από τις 4 περιοχές που προτείνονται από τοΤΕΕ στην από 12/2018 Τεχνική του Έκθεση, με τίτλο «Διερεύνηση ΠεριοχώνΧωροθέτησης Εγκαταστάσεων Τροφοδοσίας Αποκεντρωμένων ΔικτύωνΔιανομής Φυσικού Αερίου σε Πάτρα – Αγρίνιο – Πύργο».

Επίσης, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και στις τέσσερεις περιοχέςπου προτείνονται από το ΤΕΕ, καθώς το Βιοτεχνικό πάρκο Ρίου, η περιοχή«επέκτασης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης» στο Γλαύκο, η περιοχήπαραπλεύρως του χειμάρρου «Χάραδρου» και η περιοχή παραπλεύρως της
εθνικής οδού Πατρών Τριπόλεως, βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, πράγμα πουσημαίνει ότι αυτοί καθίστανται ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Δεύτερον, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αναλαμβάνεινα «συντονίσει» το εν λόγω πρόγραμμα, δίνεται στο Δήμο Πατρέων ηαρμοδιότητα να δράσει καταλυτικά όσον αφορά στις απαιτούμενεςεγκρίσεις/αδειοδοτήσεις και μελέτες, καθώς και να συμβάλει οικονομικά ή με
άλλο πρόσφορο τρόπο στην εκπόνηση των μελετών.

Πέραν του γεγονότος ότι ο Δήμος μας δεν έχει ούτε την οικονομική ούτετην τεχνική δυνατότητα να πράξει κάτι τέτοιο, δεν προτιθέμεθα να καταθέσουμετα χρήματα του πατραϊκού λαού στην κατασκευή υποδομών, οι οποίες

(όπωςγνωρίζουμε εκτός των άλλων από την πείρα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κτλ),θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε επιχειρηματικούς ομίλους, που θακερδοσκοπούν πάνω στις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της ΔυτικήςΕλλάδας.

Αυτό φαίνεται και με βάση το ποιοι είναι οι «συμβαλλόμενοι» στην ενλόγω σύμβαση, οι οποίοι αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την «υποστήριξη» τουεγχειρήματος, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου, οΣύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, συν μία σειράΑνώνυμες Εταιρείες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν θα προχωρήσουμε στην υπογραφήτου Συμφώνου Συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων
Κώστας Πελετίδης

Σχετικά Άρθρα

Δυτική Ελλάδα: Νέα κρούσματα κορωνοϊού – 17Αχαϊα, 4 Αιτ/νία, κανένα Ηλεία

newsroom

Πάτρα: Συνάντηση Πελετίδη με τον Δήμαρχο Πάργας

newsroom

Αγρίνιο: Ούτε ένα προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό την Κυριακή

achaiavoice

Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: Ράγισαν και οι πέτρες στο τελευταίο «αντίο» στην 30χρονη Μαρία

achaiavoice

Πάτρα: Πρόστιμα “φωτιά” και καταστροφή πάνω από 11.000 προϊόντων–μαϊμού μέσα σε τρεις μέρες

achaiavoice

Συνάντηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα