Ελλάδα

Απ.Βανταράκης: Η “επιτροπή” πειθάρχησε σε πολιτικές επιλογές, χωρίς επιστημονική βάση και έχουν ευθύνη για όλες τις επιλογές

Απ.Βανταράκης: Η “επιτροπή” πειθάρχησε σε πολιτικές επιλογές, χωρίς επιστημονική βάση και έχουν ευθύνη για όλες τις επιλογές

Σε ανάρτηση του ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ένωσης Βιοεπιστημόνων Απόστολος Βανταράκης, ασκεί κριτική στην επιτροπή των επιστημόνων για τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι έχει κάνει λάθος.

Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

«Έχω πει εδώ και μήνες (ήδη από τον Ιούνιο) πολλές φορές ότι η επιτροπή κάνει λανθασμένες επιλογές, παραμένει νοσοκομειοκεντρική η αντίληψή της (και βέβαια πως αλλιώς αφού αυτό γνωρίζουν οι άνθρωποι) και επιπλέον επιτρέπει πολιτικές επιλογές που δεν συνάδουν με τις επιστημονικές θεωρήσεις.

Εν μέσω lockdown συνεχιζόμενου με διάφορες μορφές και έχουμε σταθερά (αν όχι αυξανόμενα) κρούσματα. Και σε αυτό δεν φταίει η προσωπική ευθύνη.

Όταν λαμβάνεις ή προτείνεις μέτρα, το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις στη Δημόσια Υγεία είναι αν μπορούν να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο πληθυσμό για τον οποίο τα λαμβάνεις.

Αλλιώς τα μέτρα που προτείνεις είναι χωρίς νόημα και βέβαια έχεις ευθύνη για αυτό. Και έχουν ευθύνη για τη συνεχιζόμενη παγίδευση της κοινωνίας κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας σε διάφορα επίπεδα.

Προφασίζονται κάθε φορά διαφορετικά εργαλεία ώς πανάκεια, έχοντας αδυναμία να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την πανδημία με πρόληψη στην κοινωνία.

Τη μια πίσω από την μάσκα, μετά πίσω από την ατομική ευθύνη, μετά πίσω από τα εμβόλια, τώρα πίσω από τις μεταλλάξεις.

Δεν αντιμετώπισαν την πανδημία με κανένα ουσιαστικό τρόπο, δεν απαίτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας με επιστημονικό τρόπο από την πολιτική ηγεσία, πειθάρχησαν σε πολιτικές επιλογές που δεν έχουν καμία ουσιαστική επιστημονική βάση, δεν έκαναν καμία αυτοκριτική και έχουν ευθύνη για όλες τις οριζόντιες επιλογές.

Στη Δημόσια Υγεία, η εφαρμογή ποτέ δεν είναι οριζόντια αλλά πάντα εξατομικευμένη στην πληθυσμιακή ομάδα και όσο δεν γίνεται αυτό θα περιμένουμε απλά την ανοσία αγέλης.

Άν έρθει, μαζί με την αλλαγή της θερμοκρασίας, όποτε έρθει, για να μειωθούν ουσιαστικά τα κρούσματα και να απαλλάξουν την κοινωνία από τις επιλογές τους»

Πηγη: achaiavoice.gr

Πηγή: Απ.Βανταράκης: Η “επιτροπή” πειθάρχησε σε πολιτικές επιλογές, χωρίς επιστημονική βάση και έχουν ευθύνη για όλες τις επιλογές

Σχετικά Άρθρα

Σκληρή ανακοίνωση των γιατρών της Αχαΐας: «Έχετε αποτύχει παταγωδώς»

achaiavoice

Οι φοιτητές λένε «όχι» στο lockdown και κάνουν «δια ζώσης» διάλεξη στο γρασίδι του ΑΠΘ

achaiavoice

«Πνίγηκε» ξανά η Κρήτη: Εικόνες καταστροφής στη Χερσόνησο – Αυτοκίνητα στη θάλασσα, δρόμοι ποτάμια

newsroom

Ηλεκτρονικό έγκλημα: Νέα εξαπάτηση με χάκερ να αδειάζει τραπεζικό λογαριασμό

achaiavoice

Χαράλαμπος Γώγος: Πότε θα επιβάλλονται τοπικά lockdown

achaiavoice

Καιρός σήμερα: Άστατος σε όλη τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα