Πολιτική

Αντίδραση Αθήνας για την τουρκική επιστολή: «Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας»

Αντίδραση Αθήνας για την τουρκική επιστολή: «Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας»

«Αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές για την επιστολή της Άγκυρας σε Ε.Ε., ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Για «μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» κάνει λόγο η Αθήνα, σε σκληρή απάντησή της απέναντι στην κίνηση της Τουρκίας να στείλει επιστολή σε Ε.Ε., ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στην οποία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ««παράνομες ενέργειες» της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της».

«Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν:

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] “να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί».

«Αρκεί να επαναληφθεί ότι, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna χθες: “Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: “τα νησιά [του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή”, η Τουρκία “μπορεί να έρθει νύχτα” να τα καταλάβει και ότι ” η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της”», καταλήγει η τοποθέτηση της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

Βουλή: Αντιπαράθεση για το ΕΣΥ – Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους – ακτινοθεραπευτές

achaiavoice

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων-Τι προβλέπει

achaiavoice

Σχολεία: Οι Αλλαγές που ισχύουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

achaiavoice

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατών – Τι σχολιάζουν πηγές του ΥΠΕΞ

achaiavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πανικός του Μητσοτάκη δεν κρύβεται – Τους έχουν πάρει χαμπάρι

achaiavoice

Παράταση της ισχύος των συμβάσεων Covid-19 έως τις 31 Μαΐου – Ποιοι εξαιρούνται

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα