Κόσμος

Ανταρκτική: Τα σκουπίδια κυρίεψαν και το τελευταίο «κάστρο» του πλανήτη

Ανταρκτική: Τα σκουπίδια κυρίεψαν και το τελευταίο «κάστρο» του πλανήτη

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν μια ακόμη δυσάρεστη ανακάλυψη όσον αφορά την μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα είχε εντοπισθεί η παρουσία κυρίως μικροπλαστικών σε μεμονωμένα σημεία της Ανταρκτικής. Τα μικροπλαστικά που έχουν μέγεθος κάτω από πέντε χιλιοστά. Προέρχονται από συσκευασίες, ίνες ρούχων, οχήματα και άλλες πηγές και αποτελούν πραγματική μάστιγα αφού η παρουσία τους και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες επεκτείνεται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντοπισθεί μικροπλαστικά ακόμη και σε βάθη 11 χλμ. στη Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του φλοιού της Γης.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε την παρουσία μικροπλαστικών σε ολόκληρο το περιβάλλον της Ανταρκτικής. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά τόσο στον αέρα όσο και στους θαλάσσιους πάγους αλλά και το νερό της θάλασσας στην Ανταρκτική και πιο συγκεκριμένα στη Θάλασσα Γουέντελ κοντά στο Νότιο Πόλο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών εντοπίσθηκαν σε δείγματα του αέρα κάτι που σημαίνει ότι τα ζώα αλλά και τα θαλασσοπούλια που ζουν στην παγωμένη ήπειρο εισπνέουν τα μικροπλαστικά με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα τους υποδεικνύουν την παρουσία μικροπλαστικών όχι μόνο την επιφάνεια του νερού στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ανταρκτική αλλά και στα βάθη τους. Εξηγούν ότι τα μικροπλαστικά φτάνουν στην Ανταρκτική με διαφόρους τρόπους μεταφερόμενα είτε από ανέμους, είτε πάνω σε πάγους είτε από θαλάσσια ρεύματα. Η ανακάλυψη κρούει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου για την μόλυνση από τα κάθε είδους πλαστικά αντικείμενα που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν για Πεκίνο: Απομακρύνεται από την επιλογή μιας ειρηνικής επίλυσης και κινείται προς την χρήση βίας

achaiavoice

Πυρκαγιές σε Γαλλία – Ισπανία: Σε ύφεση τα μέτωπα

achaiavoice

Qatargate: Στη φυλακή για ακόμη ένα μήνα ο Τζόρτζι και ο Παντσέρι, ο 3ος ελεύθερος με βραχιολάκι

achaiavoice

Μπαχτσελί: Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των 6 μιλίων, είναι κάλεσμα σε πόλεμο

achaiavoice

Ζευγάρι ομοφυλοφίλων εξέδιδε τα υιοθετημένα αγόρια του σε κύκλωμα παιδεραστών

achaiavoice

Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία…όμως με άλλον πρόεδρο

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα