Αχαΐα

Άνω Βλασία: Το ομορφότερο χωριό των Καλαβρύτων – Πνιγμένο στα έλατα, με καταρράκτες και αλπικό τοπίο – Η Ίδρυσή της

Άνω Βλασία
Άνω Βλασία: Το ομορφότερο χωριό των Καλαβρύτων – Πνιγμένο στα έλατα, με καταρράκτες και αλπικό τοπίο – Η Ίδρυσή της

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος πως η Άνω Βλασία είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Καλαβρύτων στην ορεινή Αχαϊα, αφού εδώ ο επισκέπτης θα συναντήσει πυκνά ελατοδάση, μοναδικούς καταρράκτες και ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο. 

Άνω Βλασία ορεινή Αχαϊα Καλάβρυτα πανοραμική

Στις καταπράσινες πλαγιές του Ερυμάνθου, 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η Άνω Βλασία, που ξεχωρίσει για το μοναδικό φυσικό της κάλλος, αφού θα τη συναντήσετε μέσα στα έλατα και στα τρεχούμενα νερά, στοιχεία που δημιουργούν ένα μοναδικό αλπικό τοπίο.

Ένα χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα

Οι επισκέπτες φτάνοντας στην Άνω Βλασία θα συναντήσουν έναν γραφικό και παραδοσιακό συνάμα οικισμό, που ξεχωρίζει για τα πετρόκτιστα σπίτια του αλλά και για το πλούσιο πράσινο, αφού περιβάλλεται από πυκνά έλατα.

Οι κάτοικοι του χωριού, πέρα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι οι κύριες απασχολήσεις τους, τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει βάρος και στον τουρισμό και μάλιστα με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, αφού εδώ θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για τη διαμονή σας.

Τους χειμερινούς μήνες, το ορεινό χωριό είναι τυλιγμένο στα χιόνια, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι ιδανικότερες εποχές για όσους θέλουν να απολαύουν το μαγικό και γραφικό αυτό μέρος, με το εξαιρετικό τοπίο, αλλά και να δουν από κοντά τους καταρράκτες των Ταξιαρχών που είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής.

Άνω Βλασία ορεινή Αχαϊα Καλάβρυτα σπίτια στην ομίχλη

Η Ίδρυση της Βλασίας

Άνω Βλασία
Μπορεί να μιλάμε για την Αχαΐα, ωστόσο η ιστορία  έχει τις ρίζες της στη Στερεά Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, “πρόγονός” τους υπήρξε το χωριό Άγιος Βλάσιος της Αιτωλοακαρνανίας.Το χωριό αυτό βρισκόταν στους βόρειους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, πάνω από τις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου. Όμως, το 16ο αιώνα οι κάτοικοι του χωριού αυτού δέχονταν συνεχείς πιέσεις από τους αγάδες.
Το γεγονός αυτό και γενικά βαρβαρότητες του καθεστώτος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ώθησαν μία ομάδα  κατοίκων του Αγίου Βλασίου σε μία ιδιότυπη μετανάστευση.

Οι περιπλανώμενοι Αγιοβλασίτες έφτασαν στους πρόποδες του κύριου ορεινού όγκου του Ερυμάνθου. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Πελοποννήσου.

Μετά τον έκτο βενετοτουρκικό πόλεμο και τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, ο Μωριάς τέθηκε υπό την κατοχή των Βενετών. Συνεπώς, οι συνθήκες από το 1684 έως το 1714 ήταν σαφώς πιο ευνοϊκές για τους Έλληνες.

Στις παρυφές ενός πυκνού ελατόδασους λοιπόν, σε έναν απότομο λόφο με κοφτερά βράχια επέλεξαν να εγκατασταθούν. Πρώτα έχτισαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Βλάσιο, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήταν και προστάτης των ποιμένων της Ρωσίας και των Βαλκανίων.

Ο αρχικός πυρήνας του χωριού ήταν στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Κάτω Βλασία. Οι πρώτοι οικιστές έφεραν την ανασφάλεια εξαιτίας των συνηθισμένων για εκείνη την εποχή επιδρομών.

Έτσι, ακόμη και σήμερα διακρίνει κανείς την κλιμακωτή οικιστική ανάπτυξη πάνω στο λόφο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει σαν ιδιότυπη ακρόπολη η εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Στα ριζά του λόφου ρέει ο ποταμός Σελινούντας, καθιστώντας την πρόσβαση στο λόφο δυσχερή.

Αγαπάμε την Άνω Βλασία - Ο παράδεισος της ορεινής Αχαΐας (pics+video) | Patras Events

Άνω Βλασία και περαιτέρω ανάπτυξη

Αργότερα η Βλασία αναπτύχθηκε περαιτέρω οικιστικά. Μάστορες από τα Λαγκάδια και την Ήπειρο έχτισαν πέτρινα σπίτια και στις αρχές του 18ου αιώνα η Βλασία αριθμούσε πλέον 900 περίπου κατοίκους.

Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι, ασχολία που επικουρούνταν από την ποιότητα των βοσκοτοπιών του Ερυμάνθου. Επίσης, καλλιεργούσαν  φακή και φασόλια, ενώ διατηρούσαν μηλιές, καρυδιές και αμπέλια.

Οι περιπλανήσεις, όμως, για τους κατοίκους της Βλασίας δεν είχαν τελειώσει εδώ. Λόγω του βαρύ χειμώνα, αποφάσισαν να διαχειμάζουν σε πιο πεδινά μέρη.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση, μερικές οικογένειες με επικεφαλής τον αγωνιστή του 1821 και προύχοντα από την Άνω Βλασία Νικόλαο Καράμπελα εγκαταστάθηκαν στην Άρλα και το Σαντομέρι (ή Σανταμέρι), περιοχές στην Κάτω Αχαΐα.

Η εγκατάσταση αυτή είχε προσωρινό και περιοδικό χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, αργότερα επεξέτειταν τις καλλιέργειές τους, περιλαμβάνοντας σταφιδάμπελα κι ελιές.

Κάποιοι εγκαταστάθηκαν και μόνιμα στην Κάτω Αχαΐα, δημιουργώντας τ Αγιοβλασίτικα και τα χωριά Σπαρτούλα, Λεύκος και Καπέλη.

Στη Βλασία επέστρεφαν πλέον μόνο τα καλοκαίρια. Από αυτό έλαβαν και την ονομασία “μεταβατικοί”.

Φωτογραφίες από Άνω και Κάτω Βλασία

Οι μαγευτικοί καταρράκτες των Ταξιαρχών

Είναι αναμφίβολα το πιο επιβλητικό θαύμα της ανωβλασίτικης φύσης και ένα ελάχιστα γνωστό μυστικό.

Νερά από διάφορες κατευθύνσεις σμίγουν πάνω από μια σπηλιά με άνοιγμα στην οροφή, και στη συνέχεια πέφτουν με ορμή μέσα σε μια σκοτεινή λίμνη, συνεχίζοντας για να ενωθούν με τον Σελινούντα.

Άνω Βλασία ορεινή Αχαϊα Καλάβρυτα καταρράκτες Ταξιαρχών

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή, καθώς οι καταρράκτες δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο μέσα στην πλούσια φύση, ενώ το μέρος σίγουρα μοιάζει βγαλμένο από σελίδες παραμυθιών, τόπος όπου κατοίκους νεράιδες και ξωτικά.

Άνω Βλασία ορεινή Αχαϊα Καλάβρυτα καταρράκτες Ταξιαρχών
Άνω Βλασία ορεινή Αχαϊα Καλάβρυτα καταρράκτες Ταξιαρχών βράχια

Σελινούντας: Ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά

Στην Αχαΐα υπάρχει ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από σελίδα παραμυθιού. Ο εντυπωσιακός συνδυασμός των πλάτανων και των τρεχούμενων νερών, δημιουργούν ένα τοπίο στο οποίο ακόμα δεν έχει απλώσει “τα δίχτυα” του ο τουρισμός.

 Ο Σελινούντας ποταμός βρίσκεται μια ανάσα από την Πάτρα και θα σας ανταμείψει με την ξεχωριστή ομορφιά του.

sel11

Πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κοντά στα Βαλιμίτικα.

Είναι ορμητικός και προξενεί μεγάλες καταστροφές στον εύφορο κάμπο του Αιγίου. Μαζί με τον Γλαύκο θεωρούνται τα σύνορα του Παναχαϊκoύ όρους.

Στην διαδρομή του σχηματίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων και είναι ιδανικός για ράφτινγκ. Έχει μήκος 47,8 χιλιόμετρα.

sel1

Στο χωριό Λαπαναγοί η κοίτη του στενεύει πολύ και σχηματίζει μικρή λίμνη η οποία είναι πλούσια σε ψάρια. Το στενό αυτό σημείο σχηματίζεται από δύο μεγάλους πέτρινους όγκους και αφήνουν μεταξύ τους μια απόσταση 4-5 μέτρων, το σημείο αυτό λέγεται γυφτοπήδημα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση πήδηξε από τον έναν βράχο στον άλλο ένας γύφτος που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι.

sel2

Κατά την αρχαιότητα οι εκβολές του βρίσκονταν πιο ανατολικά από ό,τι σήμερα, κοντά στο ακρωτήριο Γύφτισα. Ανάμεσα στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη βρίσκονταν η αρχαία Ελίκη.

sel3
sel9
sel7

 

 

 

 

από  travelstyle.gr  &   maxmag.gr 

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα: Καλούνται τα καρναβαλικά πληρώματα να καταθέσουν προτάσεις για τον χώρο κατασκευής αρμάτων

newsroom

Πέντε κρούσματα κορονοϊού στο Νοσοκομείο του Ρίου

newsroom

Καθηγητές-Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 7μ.μ, στην Πλατεία Γεωργίου

newsroom

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Πάτρα: Εκπαιδευτικό σεμινάριο 22 έως 27 Ιουλίου, παραγωγής ταινιών από την Περιφέρεια

newsroom

Πάτρα: 4.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα – 4 συλλήψεις στα Ζαρουχλέικα.

newsroom

Πάτρα: Να μείνει ανοικτό τo «Μέριμνα»

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα