Πολιτισμός

Άνεμος Ελευθερίας 1821: Η ταινία για την επανάσταση κάνει πρεμιέρα

Άνεμος Ελευθερίας 1821: Η ταινία για την επανάσταση κάνει πρεμιέρα

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το πρώτο ξέσπασμα της Επανάστασης και προς τιμήν του αγώνα των ηρώων της, η Viewmaster, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή την νέα ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Άνεμος Ελευθερίας 1821» σε μια διήμερη γιορτή στην Καλαμάτα, την πόλη που πραγματοποιήθηκε η ληξιαρχική πράξη της γέννησης της Ελλάδας!

 

Στοιχεία για την ταινία

H View Master Films και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζουν την μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης με τίτλο ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821 με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.
Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»*, παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο- στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού.

Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Διάρκεια: 90’

*Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Σενάριο:  Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Δ/νση Φωτογραφίας : Δημήτρης Κορδελάς

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Μοντάζ :Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνικά : Μιχάλης Σδούγκος

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα

Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Έλενα Δημητρακοπούλου

Ηθοποιοί: Τιμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης,  Λευτέρης Τσάτσης.

Επιστημονικοί Συνεργάτες: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης

Executive Producers: Βασίλης Τζανίδης, Έφη Σκρομπόλα

Παραγωγή: View Master Films A.E.

Πηγή: Άνεμος Ελευθερίας 1821: Η ταινία για την επανάσταση κάνει πρεμιέρα

Σχετικά Άρθρα

Τριγωνική βάση πυραμίδας 8.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Σαουδική Αραβία

achaiavoice

Ο Ηνίοχος των Δελφών κοσμεί πλέον το Μετρό στο Κατάρ

achaiavoice

Τα αρχαία που βρέθηκαν στις Γουρνιές Κρήτης… «μοιράστηκαν» μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και Μουσείου Πενσυλβανίας ΗΠΑ

achaiavoice

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!! Πυραμίδες Γκίζας: “Φουντώνουν” τα σενάρια για το τι βρίσκεται κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα

achaiavoice

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ξεκινάει δυναμικά η σεζόν 2021-2022

achaiavoice

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το 1940 τορπιλίζεται το καταδρομικό «Έλλη»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα