Οικονομία

Ανατολική Μεσόγειος: Κρύβει 122 τρισεκ. κυβ. φυσικού αερίου και 1.7 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου!

Ανατολική Μεσόγειος: Κρύβει 122 τρισεκ. κυβ. φυσικού αερίου και 1.7 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου!

Τεράστια φυσικά αποθέματα κρύβονται στο υπέδαφος της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το Forbes!

Τα 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Λεκάνη της Μεσογείου αναδεικνύουν νέες συμμαχίες στην περιοχή, με την Τουρκία να προσπαθεί να περάσει από πολύ ισχνό νομικό έδαφος σε ένα «τραπέζι ισχύος», γεγονός όμως που την ωθεί στη διεθνή απομόνωση.

Για γενεές επί γενεών η Μεσόγειος Θάλασσα υπήρξε θέατρο αναταραχών:

Από την αραβο-ισραηλινή διαμάχη έως την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την εχθρότητα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει, εν πολλοίς, τα δεδομένα στην περιοχή.

Η σπουδή των κρατών της περιοχής να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα είναι εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα για τη βιωσιμότητά τους.
Εύλογα, λοιπόν, επανεξετάζουν τις ιστορικές τους σχέσεις και συμμαχίες, με τρόπο τέτοιον που παλαιότερα θα θεωρούνταν αδιανόητος.
Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Τουρκία, η οποία αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο της ιστορίας – το status quo της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ωστόσο, επρόκειτο για μια ανακάλυψη του Ισραήλ (οικόπεδο Tamar, 2009), που, αν μη τι άλλο, φανέρωσε πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν… θησαυροί.
Σύμφωνα με Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου «κρύβει» 122 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Αυτή η ποσότητα αερίου μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση για 76 χρόνια.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τα εν λόγω κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ώθησαν τον Λίβανο σε συνομιλίες με το Ισραήλ, ενώ οδήγησαν την Ιορδανία και την Αίγυπτο σε μια εμπορική ένωση με το Ισραήλ, αφήνοντας την Τουρκία έξω από τον χορό.
Παρά το δόγμα περί εμπολέμου με το Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, στην έδρα της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), ο ταξίαρχος Bassam Yassin, αναπληρωτής αρχηγός Προσωπικού του Λιβανικού Στρατού, συναντήθηκε με τον Udi Adiri, γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, διήρκεσαν μόνο μία ώρα.
Και παρήγαγαν θετικά συμπεράσματα.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ξανασυναντηθούν στις 28 Οκτωβρίου.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι χιλίων μιλίων για την οριοθέτηση των νότιων συνόρων», δήλωσε ο Yassin, αλλά «ανυπομονούμε … επίτευξη αυτού του αρχείου εντός εύλογου χρονικού πλαισίου».

Τα τελευταία 40 χρόνια, ο Λίβανος διοικείται από τη σιιτική πολιτοφυλακή, γνωστή ως Hezbollah.

Από το 2000, η χώρα πρωτοστατεί στις εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ, με τη Hezbollah να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία ή συμφιλίωση.
Σημειώνεται πως αυτή η ομάδα έχει διασυνδέσεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι τουλάχιστον τρομακτικό το γεγονός ότι ένας επίσημος εκπρόσωπος του Λιβάνου διαπραγματεύεται δημόσια με το Ισραήλ.

Η αναγκαιότητα να συνομιλήσει ο Λίβανος απευθείας με το Ισραήλ πιθανώς προκύπτει από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου.

Αυτή η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις που καταγράφηκαν ποτέ στη γη, σκότωσε τουλάχιστον 200 άτομα και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

Πολλοί Λιβανέζοι υποπτεύονται ότι οι χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου που αναφλέχθηκαν είχαν αποθηκευτεί από τη Hezbollah, η οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει την εκρηκτική ύλη εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, η έκρηξη προκάλεσε τόσο μεγάλη καταστροφή και κοινωνική και οικονομική αναταραχή που ο Λίβανος δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να οριοθετήσει τα νότια θαλάσσια σύνορά του με το Ισραήλ, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσει τους δικούς του πόρους φυσικού αερίου.

Το μέτωπο του Λιβάνου δεν είναι η μοναδική περιοχή όπου παραδοσιακοί εχθροί της Μέσης Ανατολής αναδιατάσσονται λόγω του φυσικού αερίου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος ίδρυσαν έναν οργανισμό για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στη Μεσόγειο.

Πηγή: Ανατολική Μεσόγειος: Κρύβει 122 τρισεκ. κυβ. φυσικού αερίου και 1.7 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου!

Σχετικά Άρθρα

Ποια η διάφορα κόστους στα 100 χιλ. ενός ηλεκτρικού με ένα βενζίνης

achaiavoice

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 8 έως 15 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα

achaiavoice

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με ισχυρές ρευστοποιήσεις -2,68%

achaiavoice

Τουρκία: Στο πάτο η τουρκική λίρα λόγω έλλειψης συναλλάγματος εξαιτίας του τουρισμού

achaiavoice

Τι πρέπει να κάνετε όσοι δεν λάβατε το επίδομα των 534 ευρώ

achaiavoice

Βloomberg: Πολύ σύντομα βαρύτατες συνέπειες στους χειρισμούς Ερντογάν στις Αγορές

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα