Αυτοδιοίκηση

Αλεξόπουλος: Το Καρναβάλι δεν μπορεί να περιμένει – Ευρεία διαβούλευση για το 2022

Αλεξόπουλος: Το Καρναβάλι δεν μπορεί να περιμένει – Ευρεία διαβούλευση για το 2022

Ανακοίνωση για το Καρναβάλι εξέδωσε ο επικεφαλής της Παράταξης “Πρωτεύουσα Ξανά” Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Το Καρναβάλι είναι ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης. Πέρα όμως από τον αμιγώς πολιτιστικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα αποτελεί «αιμοδότη» για μια πολύ μεγάλη σειρά επαγγελμάτων και κλάδων που απασχολούν αντιστοίχως και μια μεγάλη σειρά εργαζομένων.

Οφείλουμε λοιπόν να το δούμε και ως θεσμικό και ως οικονομικό μέγεθος και αναλόγως να διαφυλάξουμε τη φήμη του και την δυναμική του.

Η επισήμανση αυτή γίνεται με αφορμή τη σημερινή συζήτηση επί του «απολογισμού» του Πατρινού Καρναβαλιού του 2021. Ενός καρναβαλιού, που παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας να παρουσιαστεί ως επιτυχημένο ή –ακόμη πιο τραβηγμένα- πρωτοποριακό, δεν ήταν παρά ένα συνονθύλευμα ασύνδετων, πρόχειρων, αποσπασματικών διαδικτυακών εκδηλώσεων, παραστάσεων και δράσεων που έτυχαν προβολής και απήχησης σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων εντός της πόλεως χωρίς φυσικά να καταφέρουν ούτε στο ελάχιστο να προβάλλουν τη διοργάνωση στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι το lockdown και η υπέρμετρη χρήση των διαδικτύου την περίοδο της πανδημίας, μας έδωσε μια λαμπρή ευκαιρία οργανωμένης προβολής του Καρναβαλιού στη βάση προσεγμένων (και χαμηλού κόστους) παραγωγών με αναδρομικές αναφορές αλλά υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που θα σύστηναν το Καρναβάλι στον κόσμο με τον τρόπο, την εικόνα και το ύφος που εμείς θέλουμε, θα κρατούσαν ενεργή τη δυναμική του θεσμού και θα γίνονταν κινητήριος μοχλός για την επισκεψιμότητα στο μέλλον.

Είναι κοινή πλέον η πεποίθηση ότι η ευκαιρία της πανδημίας για εξωστρέφεια με αξιοποίηση της σύγχρονης διαδικτυακής τεχνολογίας για προβολή σε διεθνές επίπεδο της μοναδικότητας του πατρινού καρναβαλιού έμεινε παντελώς αναξιοποίητη.

Κατά τον ίδιο πρόχειρο τρόπο, γίναμε μάρτυρες παλινωδιών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής με ανακοινώσεις για Καρναβάλι του καλοκαιριού, για Καρναβάλι του Σεπτεμβρίου και άλλα παρεμφερή ενώ ο σχεδιασμός για το 2021 έγινε την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη ή η συμμετοχή ειδικών επιτροπών και βεβαίως των καθ΄ ύλη αρμοδίων που είναι οι καρναβαλιστές.

Αν είχαν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και επιτροπές με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης όπως είχε προτείνει η εκπρόσωπος της παράταξής μας στο Δ.Σ. Ελένη Γκέκα με ολοκληρωμένη εισήγησή της (Business plan) από τις 31.5.2020, θα είχαμε σήμερα ένα συμπεφωνημένο από όλους σχέδιο δράσης για όλα τα θέματα τα οποία θα ετίθεντο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, κάτι που απαιτείται όταν μιλάμε για θεσμούς όπως το Καρναβάλι.

Ειδικότερα και συγκεκριμένα για το καρναβάλι 2021, από τον Νοέμβριο του 2020 η εκπρόσωπος της παράταξής μας κατέθεσε με δική της πρωτοβουλία 15 προτάσεις – έτοιμες εισηγήσεις, οι οποίες όμως δεν προωθήθηκαν προς συζήτηση στο ΔΣ, πλην μίας η οποία ψηφίστηκε. Η εισήγηση της προέδρου της 15.12.2020 με την περιγραφή των προτεινόμενων δράσεων για το Καρναβάλι 2021 σε σύνολο 2500 λέξεων δεν περιείχε ούτε μία λέξη που να αναφέρεται στη συμβολή μελών του ΔΣ ή Επιτροπών στη διαμόρφωση των προτάσεων, τις οποίες οικειοποίησε κατά το δοκούν.

Το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος του ΔΣ καθόσον η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής εξασφαλίζει την υπερψήφιση όλων των θεμάτων. Παρά την πρόθεση ουσιαστικής συμβολής στην αναβάθμιση με εξωστρέφεια του θεσμού, η έλλειψη διάθεσης για ευρεία διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο αποτελεί τροχοπέδη.

Η πρόσφατη προκήρυξη Πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του οικοπέδου παραπλεύρως των Παλαιών Σφαγείων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους Πατρινούς Καρναβαλιστές που εκπροσωπούν την πηγή και συσσωρευμένη σχετική εμπειρία, έχει δικαιολογημένα ενισχύσει την αίσθηση απαξίωσης του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαβούλευση στην ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας, το γεγονός ότι στη διάρκεια του έτους 2020, το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει συζητήσει 106 θέματα εκ των οποίων μόλις τα 12 αφορούσαν τις προτάσεις επί των καρναβαλικών δράσεων (ποσοστό 11,3%) ενώ τα 53 (το 50,2% δηλαδή) αφορούσαν τυπικά οικονομικά θέματα!

Από αυτό και μόνο μπορεί να εξάγει κανείς εύκολα τα συμπεράσματά του σχετικά με την παραγωγικότητα της διαδικασίας, την διάθεση αναβάθμισης και προώθησης του καρναβαλικού brand name, τη συσπείρωση των τοπικών καρναβαλικών δυνάμεων, την αξιοποίηση τής διαχρονικά συσσωρευμένης εμπειρίας.

Αναπάντητο επίσης παραμένει το αίτημα για ανοικτή διαβούλευση με όλους τους Καρναβαλικούς Φορείς της πόλης (και δεν είναι δικαιολογία η πανδημία).

Τη ίδια ώρα οι Καρναβαλιστές που κατασκευάζουν άρματα παραμένουν άστεγοι ενώ η Δημοτική Αρχή και η ΚΕΔΗΠ δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της μαζί τους καθώς επιμένει να τους ανακοινώνει τετελεσμένες αποφάσεις χωρίς να ζητάει τη γνώμη τους.

Η εσωστρέφεια και οι κλειστές πόρτες δεν συνάδουν με τη φύση του ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΗΠ.

Μετά από διακοπή λοιπόν δύο χρόνων στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού έτσι όπως τις γνωρίζουμε, δεν οφείλουμε μόνο να καταθέτουμε απολογισμούς στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, αλλά και σχέδια και προτάσεις και σκέψεις για προγραμματισμό και μάλιστα εγκαίρως! Για το τι θα πράξουμε το 2022, είτε με το καλό σενάριο της επαναφοράς στην κανονικότητα, είτε με το κακό σενάριο της επανάληψης ενός ανάλογου σκηνικού με το φετινό.

Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί για τρίτη χρονιά η ίδια εικόνα αποδυνάμωσης του θεσμού, ή προσαρμογής του στα μέτρα της Δημοτικής Αρχής έτσι όπως αυτή μόνη της αποφασίζει και ενεργεί.

Καλούμε τον Δήμαρχο της Πάτρας και την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλία για ευρεία διαβούλευση ως προς το Καρναβάλι του 2022 με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και ομάδων.

Το Καρναβάλι είναι ο μαζικότερος θεσμός της πόλης και δεν μπορεί να περιμένει. Μας αφορά όλους. Δεν μας παίρνει για τρίτη χρονιά «σιωπής».

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Πάτρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ στυλοβάτης της επικίνδυνης και αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ

newsroom

Πάτρα: Φωτιά από βραχυκύκλωμα στο Δημαρχείο

newsroom

Στην Πάτρα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

newsroom

Δυτική Αχαΐα: Το… «χρυσό» δώρο του 2021 για ανθρώπους και γη της περιοχής

newsroom

Δυτική Αχαΐα: Τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Τρίτσης»

newsroom

Πελετίδης: “Θα διασφαλίσουμε να έρχεται δωρεάν το νερό από το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου”

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα