Οικονομία

Ακρίβεια: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Ακρίβεια: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Το οξύ πρόβλημα της ακρίβειας είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσεχή Τετάρτη 15 Νοεμβρίου όπου και θα ξέρει το οικονομικό επιτελείο σε πολύ μεγάλο βαθμό αν υπάρχει ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα ertnews.gr ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως είναι θετικά τα πράγματα όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η δεύτερη ημερομηνία – κλειδί είναι η 21η Νοεμβρίου. Τότε κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και μέχρι τότε ουσιαστικά θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η προοπτική κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ένα νομοσχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει τον νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, άρα έχει και αυτό το δικό του δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, αυτά κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες – παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Η πρώτη έχει να κάνει με το τι θα συμβεί μέσα στο 2023. Δύο τα βασικά ενδεχόμενα: επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με προθεσμία καταβολής μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στη φετινή χρονιά.

Δεύτερο συναφές σενάριο το να υπάρξουν πρόσθετες πιστώσεις στις κάρτες στους τραπεζικούς λογαριασμούς του market pass ούτως ώστε να καλυφθεί η αυξημένη δαπάνη για τα τρόφιμα και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, το οποίο προς το παρόν δεν έχει καλυφθεί.

Για το 2024 υπάρχει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στις μεταφορές. Έχει ήδη εξαγγελθεί και προχωρά μαζί με το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή η μείωση του τέλους επιτηδεύματος σε ποσοστό 25 – 50% και από εκεί και πέρα, όπως επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, όλα τα επιπλέον χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα διατεθούν για αύξηση δαπανών για την Υγεία και για την Παιδεία.

Σχετικά Άρθρα

Eurostat: Νέα πτώση του πληθωρισμού 4,1 από 4,5% – Νέα συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στα τρόφιμα με διψήφια ποσοστά, 12,5% το Μάιο

achaiavoice

myBusinessSupport: Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιχορηγήσεις στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

achaiavoice

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι τον Οκτώβριο – Ο τραγουδιστής και τα «λουκέτα»

achaiavoice

Μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

achaiavoice

Eurostat: Στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

achaiavoice

Σούπερ μάρκετ: Επανακάμπτουν οι online πωλήσεις – Στα ύψη οι τιμές

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα