Αχαΐα

Αίγιο: Έρχεται το πρώτο υβριδικό – ηλεκτροκίνητο φέρι μποτ

Αίγιο: Έρχεται το πρώτο υβριδικό – ηλεκτροκίνητο φέρι μποτ

Σύμφωνα με το pelop.gr επισημοποιήθηκε την Τετάρτη, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, η συνεργασία των Δήμων Αιγιάλειας και Δωρίδος με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για την αξιοποίηση πρότζεκ Νορβηγών που αφορά στη δρομολόγηση πλοίου νέας τεχνολογίας στην Πορθμειακή Γραμμή Αχαΐας – Φωκίδας μέσω Τριζονίων.

Ο δήμαρχοι Δ. Καλογερόπουλος και Γ. Καπεντζώνης υπέγραψαν επικαιροποιημένο μνημόνιο επιστημονικού και ερευνητικού επιπέδου, με τον πρύτανη Π. Καλδή – κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος στην «Π» – στην κατεύθυνση μετασκευής ενός κλασσικού πλοίου σε σύγχρονο υβριδικό (ηλεκτρικό και συμβατικού καυσίμου) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία των πρώτων «Πράσινων Λιμένων» σε Αίγιο και τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος.

Η μετατροπή του πλοίου θα πληροί τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας με πιστοποίηση του Διεθνούς Αναγνωρισμένου Νηογνώμονα IACS με επικεφαλής της ομάδας έργου τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Μηχανικών Δρ. Γεώργιο Βόκα επικουρούμενου από άλλους διαφόρων ειδικοτήτων και υποψήφιους διδάκτορες.

Η δρομολόγησή του θα στηριχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας για την τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή με Φ/Β που έχει βρεθεί και σήμερα βρίσκεται στον Πειραιά, χωρίς να αποκλείεται, όσο θα διαρκεί η μετασκευή του, ο πλοιοκτήτης να φέρει άλλο για το δρομολόγιο, ξέχωρα από το «Παναγία Τρυπητή» που ακόμα επισκευάζεται.

Σκοπός των δήμων είναι η όσο το δυνατόν πιο αποδοτική και με μκρότερο κόστος εκτέλεσης του παλιού δρομολογίου γι’ αυτό και χθες εξέφρασαν την πεποίθησή, ότι το έργο θα έχει απόλυτα θετικές επιπτώσεις σε ερευνητικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Η τροφοδοσία του υβριδικού – ηλεκτρικού Φ/Β έχει επιλεγεί να γίνεται από χερσαίες εγκαταστάσεις στα δύο λιμάνια, με την κατασκευή «Έξυπνου Δικτύου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και αποθήκευση με προηγμένες τεχνικές σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου με διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Δεν αποκλείεται αυτές να γίνουν από τα δύο Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία (μέσω προγραμμάτων) και να τις ενοικιάσουν στον πλοιοκτήτη, απολαμβάνοντας οικονομικά οφέλη, τη δυνατότητα παροχής δωρεάν ρεύματος σε αδύναμες οικογένειες, κοινοφελών δρομολογίων με δωρεάν ηλεκτροδότηση πλοίων ή ακόμα και τροφοδοτώντας δημοτικά κτίρια.

Ο κ. Καλογερόπουλος δεν έχει κρύψει σε επαφές του ότι εκτός της σημασίας που έχει για τους πολίτες η επανλειτουργούσα γραμμή, θα ωφελήσει οικονομικά το δήμο στη μεταφορά φορτηγών με σκουπίδια προς Άμφισα, καθιστώντας τον έναν καλό «πελάτη» του πορθμείου.

Σχετικά Άρθρα

Δυτική Ελλάδα: Με κενά έως και 40% και πολλούς μαθητές σε κάθε τάξη ξεκίνησε η σχολική χρονιά

newsroom

Καλάβρυτα: Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου της Δάφνης έδωσαν τα λεφτά της πενταήμερης στην «Κιβωτό του Κόσμου»

newsroom

Δυτική Αχαΐα: Ιερέας δεν άφησε ούτε τη χήρα μέσα στην κηδεία

newsroom

Ο “χάρτης” των 1.151 νέων κρουσμάτων: 82 Αχαϊα, 5 Αιτ/νία, 4 Ηλεία – 652 στην Αττική

achaiavoice

Άγιος Ανδρέας: Ο βίος, το έργο, το συγκλονιστικό θαύμα και το φρικτό τέλος του προστάτης της Πάτρας

achaiavoice

Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”: Στάση εργασίας των εργαζομένων σήμερα Τετάρτη

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα