Αυτοδιοίκηση

Αιγιάλεια: Τα μέτρα από το δήμο, για την επανεκκίνηση της αγοράς

Δημήτρη Καλογερόπουλο
Αιγιάλεια: Τα μέτρα από το δήμο, για την επανεκκίνηση της αγοράς

Οι δράσεις του Δήμου Αιγιάλειας για ανακούφιση δημοτών και επιχειρηματιών, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, κυριάρχησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, μετά από διαβούλευση που είχε με τοπικούς φορείς.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αρχικά, μίλησε για σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, κάτι που άλλωστε επέβαλε στη δημοτική του αρχή να εκπονήσει ένα «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Επιστροφής στην Κανονικότητα» , με μέτρα στήριξης επαγγελματικών κλάδων, τα οποία απαντούν στις προτάσεις που κατέθεσαν.
ΤΕΛΗ
Λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις κυβερνητικές αποφάσεις όσο και τις οικονομικές – διοικητικές δυνατότητες του δήμου, ο κ.Καλογερόπουλος αναλυτικά ανακοίνωσε:
– Απαλλαγή τελών Κέντρων Διασκέδασης, Εστιατορίων κ.ά επιχειρήσεων, διαμονής παρεπιδημούντων (0,5%) και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, όσο ήσαν κλειστά και μέχρι 31 Ιουλίου. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί θα συμψηφιστούν με μελλοντικά.
– Μείωση 40% των μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων και αναστολή των σχολικών κυλικείων και αυτών εντός Κοιμητηρίων.
– Αναστολή καταβολής οφειλών, χωρίς προσαυξήσεις, για εξόφληση σε 2 μήνες από την επαναλειτουργία.
– Αναστολή δόσεων για οφειλές, υπό ρύθμιση, χωρίς προσαυξήσεις και με αποπληρωμή μετά την τελευταία προγραμματισμένη δόση, από τότε που θα παύσει η αναστολή λειτουργίας.
– Αναστολή κατασχέσεων για οφειλές στο δήμο έως τις 31 Αυγούστου.
– Επιβράβευση επιχειρηματιών, με μειωμένο τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αν εξόφλήσουν το σύνολό της οφειλής τους με την έκδοση της άδειας.
ΧΩΡΟΙ
Σε ότι αφορά στην Εστίαση και στην παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στα τέλη.
Η παραχώρηση θα μπορεί να φθάνει μέχρι την κάλυψη της άδειας και σε καμία περίπτωση σε τριπλάσιο αριθμό αυτής. Όπου η παραχώρηση δεν είναι εφικτή, η μείωση του τέλους κατάληψης θα είναι έως 50%.
ΔΡΟΜΟΙ
Για τα παραπάνω θα πεζοδρομηθούν οδοί, ώστε να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσδματα ως εξής:
– Η Κλ. Οικονόμου, από Τρίγωνη πλατεία μέχρι Μητροπόλεως (9 π.μ. έως 10μ.μ.) μέχρι τα τέλη του 2020.
– Η Μητροπόλεως, από Κλ.Οικονόμου έως Π. Χαραλάμπους, ίδιες ώρες και χρονική περίοδο. >Η Ζ. Πηγής στην παραλία Αιγίου, με μερική πεζοδρόμηση απο λιθόστρωτο έως Παυσανίου, (7 μ.μ. έως 2 π.μ.), αλλά μόνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
– Η οδός Ποσειδώνος προς Αλυκή θα μονοδρομηθεί, από τις παλιές γραμμές του τρένου μέχρι το νέο δρόμο της Αλυκόβρυσης προς τον οποίο θα κινούνται υποχρεωτικά τα οχήματα για Αίγιο.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί πεζόδρομος ασφαλούς κυκλοφορίας λουόμενων και πεζών, με διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Ελεύθερος χώρος στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση επισκεπτών, θα υπάρχει μέσα στο νέο Λιμάνι του Αιγίου, στην Αλυκή κι ενός επιπλέον στο κέντρο της πόλης, που όμως δεν αναφέρθηκε.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Έμφαση θα δώσει ο δήμος και στον Τουρισμό, με στοχευμένη διαφημιστική προβολή (#pameaigialeia ), ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Αιγιάλειας, της υγειονομικής ασφάλειας (covid free), της επάρκειας ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία Αιγίου – Ρίου και της μονάδας αιμοκάθαρσης Ροδοδάφνης.
Ακόμα θα προβληθεί ως εύκολα επισκέψιμη με αυτοκίνητο και τρένο, κοντά σε Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι κ.ά. για ημερήσιες εκδρομές., ενώ στα στοιχεία που θα επικοινωνηθούν συγκαταλέγονται: 
Η μεγάλη παραλιακή ζώνη, οι καθαρές θάλασσες, τα καταστήματα εστίασης, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με κύρια τα «Οινοξένεια», η δυνατότητα εκδρομής στο νησί Τριζόνια και οι ορεινές διαδρομές για πεζοπορία στο Φαράγγι Βουραϊκού με μετάβαση στα Καλάβρυτα μέσω του Οδοντωτού.
– Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δ.Καλογερόπουλος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έδειξε να γνωρίζει καλά πως τα μέτρα ανακούφισης δημοτών και επιχειρηματιών θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση στις ήδη συρρικνωμένες οικονομικές δυνατότητες του δήμου, σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας του, λέγοντας: «Για να ανταπεξέλθουμε σε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση, με επιμονή, γενναία επιχορήγηση. Ακόμα θα τροποποιήσουμε τις προγραμματισμένες δαπάνες και θα διεκδικήσουμε κονδύλια για έργα διαχείρισης αποβλήτων».
– Στις αναπτυξιακές διεκδκήσεις του δήμου, όπως είπε ο κ.Καλογερόπουλος, είναι μεταξύ άλλων: η εκπόνηση γεωλογικών μελετών για αποχαρακτηρισμό κατολισθήσιμων οικισμών,
η αποπληρωμή επαγγελματιών – προμηθευτών του δήμου, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, η σύνδεση της Ολυμπίας οδού με το νέο λιμάνι, η αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης, η μελέτη «Τοπικού Χωρικού Σχεδίου» για μελλοντικές χρήσεις γης, τα αντιπλημμυρικά έργα σε σιδηροδρομική γραμμή και αυτοκινητόδρομο, η επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αιγίου – Αγ. Νικολάου, το διυλιστήριο πόσιμου νερού στον ποταμό Σελινούντα, η λειτουργία του τρένου Κιάτου-Αιγίου, η αξιοποίηση του
«Βοήθεια στο σπίτι» για επισκέπτες και τουρίστες, η επιδίωξη ειδικής έκπτωσης στα διόδια, η δημιουργία πάρκινγκ στην παραλιακή ζώνη για τουριστικά πούλμαν και Ι.Χ και να ενταχθούν Δήμος και ΔΕΥΑΑ στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ.

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Αντικατάσταση του παλιού αγωγού στη θέση “Σπάσμα”

newsroom

Πάτρα: Οι αλλαγές που προβλέπονται για τις άδειες των λαϊκών αγορών

newsroom

Πελετίδης: Αλλάζουμε σελίδα και θα αποκτήσει η Πάτρα δίκτυο ποδηλατοδρόμων πολλών χιλιομέτρων

newsroom

Πάτρα: Θερμό επεισόδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «Μέριμνα»

newsroom

Δήμος Πατρέων: Μέχρι τις 31 Αυγούστου η διόρθωση των τετραγωνικών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

newsroom

Πάτρα: Ο Τάκης Πετρόπουλος για την απώλεια της Βάλης Παπαγεωργοπούλου

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα