Υγεία

Αυτές είναι οι βιταμίνες που προστατέβουν περισσότερο τον οργανισμό σας

Αυτές είναι οι βιταμίνες που προστατέβουν περισσότερο τον οργανισμό σας

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι διάφορων ασθενειών. Ποιες είναι όμως οι πιο σημαντικές βιταμίνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ασθένεια;

Βιταμίνη C

Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ίσως είναι κι ένα από τα παλαιότερα γιατροσόφια, καθώς η βιταμίνη C είναι και η πρώτη που έρχεται στο νου για την ανακούφιση του κρυολογήματος. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τις τοξίνες που προκαλούν τη φλεγμονή.Επιστημονικά μιλώντας, έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά αντίστοιχα, και η έλλειψή της μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Ψευδάργυρος

Αν και ο ψευδάργυρος δεν είναι βιταμίνη αλλά μέταλλο, θεωρείται απαραίτητο ενισχυτικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η ανεπάρκειά του όμως, επηρεάζει το ίδιο σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, τα θαλασσινά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το τόφου.

Βιταμίνη D

Η επάρκεια στη βιταμίνη του ήλιου προάγει την υγεία σας κατά τους χειμερινούς μήνες, ρυθμίζοντας την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνοντας τη συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Επειδή, όμως, η ανεπάρκειά της είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τις τιμές της.

Βιταμίνη Β6

Μια λιγότερο γνωστή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μαζί με την Β12, παίζει βασικό ρόλο στην ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση. Η βιταμίνη Β6 ενθαρρύνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και Τ-κυττάρων που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς. Καλύτερες πηγές της θεωρούνται τα ρεβίθια, το μοσχάρι και το συκώτι μοσχαριού, τα ψάρια, το στήθος κοτόπουλου, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, οι πατάτες, η γαλοπούλα, οι μπανάνες, το πλιγούρι, το τυρί cottage και το κολοκύθι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην υποστήριξη της παραγωγής ανοσοποιητικών κυττάρων και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Για να ενισχύσετε την πρόσληψή της, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τρόφιμα όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, ακτινίδια, μάνγκο, ντομάτες και σπανάκι.

Σχετικά Άρθρα

Συναγερμός στα νοσοκομεία: Ρεκόρ νοσηλειών στις ΜΕΘ Παίδων

achaiavoice

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε νερό το πρωί μόλις ξυπνάμε

achaiavoice

Καφές: Η έρευνα… επιμένει ότι ωφελεί την καρδιά

achaiavoice

Ανεπανόρθωτα προβλήματα θα αντιμετωπίζουν τα παιδιά της πανδημίας

achaiavoice

Υγεία: Αν θες να μην ασθενείς ποτέ αυτός είναι ο τρόπος

achaiavoice

Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα το καλοκαίρι με την ζέστη

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα