Κόσμος

Αυτές είναι οι 13 πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες στον κόσμο

Αυτές είναι οι 13 πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες στον κόσμο

Αυτή είναι η ομάδα χημικών ουσιών με το αστέρι του θανάτου. Μαζί με μερικές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο σπίτι σας, έχουμε αρκετές αρχαίες τοξίνες που έχουν αφαιρέσει με σκληρό τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν βιώσετε έστω και μια μικρή ποσότητα από οποιαδήποτε από αυτές, θα σας κάνει να τρέχετε να σημειώσετε τους στόχους της ζωής σας.

Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα και έχουν τη δυνατότητα να είναι θανατηφόρες ή σοβαρά επιβλαβείς. Εδώ θα εξετάσουμε 13 από τις πιο επικίνδυνες ενώσεις, κατά προτίμηση αυτές με τις οποίες δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή.

1. Διμεθυλοκάδμιο, η πιο επικίνδυνη από όλες τις χημικές ουσίες

Το διμεθυλοκάδμιο είναι γνωστό ότι είναι η πιο επικίνδυνη χημική ουσία στον κόσμο και σχεδόν ποτέ δεν είναι ασφαλές να βρίσκεστε κοντά του. Ακόμη και μερικά μικρογραμμάρια από αυτό, το οποίο εξατμίζεται γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να είναι επικίνδυνο αν εισπνευστεί.

Η χημική ουσία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνει σε διάφορα όργανα, αφαιρώντας ηλεκτρόνια από τις κυτταρικές μεμβράνες. Επιπλέον, είναι καρκινογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι όσα κύτταρα δεν καταστραφούν με την πρώτη φορά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο.

Το διμεθυλοκάδμιο είναι εύφλεκτο και θανατηφόρο όταν είναι υγρό, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει σε μια εξαιρετικά εκρηκτική κρούστα που είναι επίσης πολύ ασταθής. Εκρήγνυται σε σύντομες εκρήξεις εάν πέσει στο νερό. Επίσης, βρωμάει, οπότε αν ποτέ εκτεθείτε, θα έχετε μια οσφρητική ένδειξη ότι πρόκειται να πεθάνετε.

2. Το κυανιούχο νάτριο είναι ένας άμεσος δολοφόνος

Το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται συχνά ως αντιδραστήριο σε βιομηχανικές διεργασίες. Μυρίζει σαν αμύγδαλα, αλλά αν το πλησιάσετε πολύ κοντά σας, θα πεθάνετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το κυάνιο εμποδίζει τα μιτοχόνδρια να χρησιμοποιούν το οξυγόνο, συνδεόμενο με την πρωτεΐνη κυτοχρώματος c οξειδάση.

Πολλοί ναζί, συμπεριλαμβανομένων του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν, πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν κυάνιο για να αυτοκτονήσουν ή να καλύψουν τα ίχνη τους από τη δίωξη, συμπεριλαμβανομένου του Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος μπορεί να αυτοκτόνησε τρώγοντας ή καταπίνοντας ένα μήλο με κυάνιο.

Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ταχεία μετά την κατάποση και ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά. Μια θανατηφόρα δόση μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα φύκια, οι μύκητες, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια lima και τα κουκούτσια ροδάκινων είναι μερικές μόνο από τις πολλές φυσικές πηγές αυτού του μορίου. Ωστόσο, περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα κυανίου, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.

3. “Διάλυμα Piranha”

Αν ψάχνετε για ένα βίντεο στο YouTube που ανατριχιάζει το στομάχι, δοκιμάστε να ψάξετε για “διάλυμα πιράνχα που διαλύει πόδια κοτόπουλου”. Θα δείτε πόσο γρήγορα και σε βάθος αυτά τα ισχυρά οξέα διαλύουν τη σάρκα.

Το κρέας μπορεί να αφαιρεθεί από τα οστά μέσα σε λίγα λεπτά με διαλύματα πιράνχα. Εκτός του ότι είναι πιο αποτελεσματικό από ένα καθαρό οξύ στην αφαίρεση οργανικών υλικών, θα ξεφλουδίσει επίσης το κόκαλο εξ ολοκλήρου αν βυθιστεί.

Το διαβόητο “Διάλυμα Piranha” συνδυάζει θειικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία τρία μέρη ανά ένα. Το διάλυμα Piranha Solution, ως γνωστόν, απομακρύνει όλα τα ίχνη βιολογικού υλικού μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

4. Η νικοτίνη είναι τοξική, περισσότερο από όσο νομίζατε

Τα φυτά παράγουν νικοτίνη ως στρατηγική άμυνας ενάντια στα φυτοφάγα ζώα. Εξαιτίας αυτού, συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων δηλητηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Δεν είναι μόνο εξαιρετικά εθιστική ακόμη και σε σχετικά μέτριες δόσεις, αλλά είναι επίσης θανατηφόρα σε αρκετά υψηλές δόσεις. Πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (mcg/m3) νικοτίνης θεωρούνται “άμεσα επιβλαβή για τη ζωή και την υγεία” από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

5. Διφθοριούχο οξυγόνο έτοιμο για έκρηξη

Το διφθοριούχο οξυγόνο, μερικές φορές γνωστό ως FOOF, είναι μια πολύ αντιδραστική χημική ουσία που έχει γενικά αποδειχθεί πολύ τοξική για να εργαστούν οι επιστήμονες. Σε ένα άρθρο αναφέρεται ότι είναι πιο σταθερό γύρω στα 90 Κέλβιν, δηλαδή περίπου στους -180 C και στους -300 F, αν και ακόμη και σε τέτοιες θερμοκρασίες, είναι αμφίβολο αν είναι εντελώς ακίνδυνο. Αυτό το πράγμα κάνει μπουμ σε θερμοκρασία δωματίου.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, θα αναφλεγεί αυθόρμητα αν έρθει σε επαφή με στερεή αιθυλική αλκοόλη. Μια μόνο σταγόνα του αναφλέγεται κατά την επαφή του με μεθάνιο στους 90 Κ, και μόλις 0,2 mL του αερίου προκαλούν έκρηξη σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από οτιδήποτε θα συναντούσατε στη Γη.

Το FOOF υποβλήθηκε σε μια ποικιλία περιβαλλόντων και χημικών ουσιών. Η αντίδραση ήταν πάντα η ίδια: μια έκρηξη.

6. Η στρυχνίνη φέρεται να σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο

Οι δολοφόνοι και οι δηλητηριαστές βασίζονταν στη στρυχνίνη εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιείται συνηθέστερα για την εξάλειψη ενοχλητικών εντόμων, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει τη ζωή ανθρώπων.

Πολλοί διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ρόμπερτ Τζόνσον, ο πατέρας της μουσικής μπλουζ, έχουν συνδεθεί με τη χρήση του ως φονικό όπλο.

7. Η βατραχοτοξίνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή

Ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες ουσίες είναι θανατηφόρες μόνο μετά από έκθεση σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλες είναι τρομακτικά επικίνδυνες, ακόμη και σε μικροσκοπικές δόσεις. Μια τέτοια χημική ουσία είναι η μπατραχοτοξίνη.

Η βατραχοτοξίνη, το θανατηφόρο δηλητήριο που παράγουν οι βάτραχοι με βελάκια, χρειάζεται μόνο μια δόση στο μέγεθος δύο κόκκων αλατιού για να σκοτώσει έναν ενήλικα 150 κιλών. Αυτό ισοδυναμεί με 136 μικρογραμμάρια. Μόνο περίπου οκτώ δόσεις θα χωρούσαν στο σώμα ενός μόνο μικρού βατράχου.

Μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι ιθαγενείς κυνηγοί από το ίδιο μέρος του κόσμου όπου ζουν οι βάτραχοι χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο. Το δηλητήριο που παράγεται από λίγους μόνο από αυτούς τους βατράχους θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει 20.000 ποντίκια.

8. Το νευροπαραλυτικό αέριο VX μπορεί να σας απενεργοποιήσει για τα καλά

Το αέριο VX χρησιμοποιήθηκε στην ταινία The Rock (1996). Το τοξικό χημικό της ταινίας ήταν φυσικό. Είναι πραγματικό και θανατηφόρο. Είναι ο πιο ισχυρός νευροπαραλυτικός παράγοντας στον κόσμο, προκαλώντας πολλές δυσάρεστες συνέπειες.

Το 2022, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 30.000 τόνους αερίου VX, Sarin και μουστάρδας. Το 2017, ένα χιλιοστόγραμμο χρησιμοποιήθηκε για να σκοτωθεί ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ.

Το VX μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, διάρροια, σάλια και εμετό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η νευροτοξίνη VX εμποδίζει τους μύες και τους αδένες σας να “εκραγούν”, προκαλώντας υπερδιέγερση, κόπωση και αδυναμία αναπνοής, οδηγώντας σε παράλυση και θάνατο. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά, ανάλογα με την έκθεση.

9. Το αέριο Σαρίν μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά

Το σαρίν είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός νευροπαραλυτικός παράγοντας που θα σκοτώσει τους εκτεθειμένους ανθρώπους σε λιγότερο από 10 λεπτά. Όταν εισπνέεται, παραλύει τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το θύμα να ασφυκτιά μέχρι θανάτου.

Πολυάριθμες αρχές αναγνωρίζουν κοινώς το Sarin ως πιθανό όπλο μαζικής καταστροφής. Για το σκοπό αυτό, η κατασκευή και η αποθήκευσή του απαγορεύτηκαν από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1993 και κατηγοριοποιήθηκαν ως υλικό του Πίνακα 1.

10. Το περίεργα εκρηκτικό αζιδαζίδιο αζίδιο

Η επιστήμη έχει εφεύρει πολλά πράγματα που κάνουν μπαμ, όπως το TNT και το C4. Ο τύπος του αζιδίου του οξέος, C2N14, έχει πολύ άζωτο. Είναι από τις πιο εκρηκτικές χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί ποτέ. Κανείς δεν έχει μετρήσει με ακρίβεια πόσο εκρηκτικό είναι, επειδή πάντα εκρήγνυται. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν είναι το πιο εκρηκτικό υλικό στον κόσμο.

Ακόμη και οι επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί να χειρίζονται ασταθείς ουσίες με ευαίσθητο εξοπλισμό δεν μπορούν να μετρήσουν την εκρηκτική ικανότητα αυτής της ένωσης. Εκρήγνυται όταν μετακινείται. Όταν διαλύεται, εκρήγνυται με σφοδρότητα. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν αναλύθηκε το φάσμα υπερύθρων του.

11. Η ρικίνη είναι μια τοξική ουσία

Η ρικίνη έχει επάξια τη φήμη ότι είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ουσία. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί στους σπόρους των φυτών που παράγουν καστορέλαιο.

Είναι ισχυρό δηλητήριο και μια δόση τόσο μικρή όσο μερικοί κόκκοι επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο σε έναν άνθρωπο. Για ένα διάστημα έγιναν κάποιες προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της ρικίνης, αλλά τελικά η εστίαση μετατοπίστηκε στην ανάπτυξη της Σαρίν ως όπλο.

12. Τριφθοριούχο χλώριο, ένα εξαιρετικά αντιδραστικό χλώριο

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα βρούμε τριφθοριούχο χλώριο στη φύση, πράγμα που είναι καλό, αφού είναι επικίνδυνο. Μια από τις πιο γνωστές ιδιότητες του τριφθοριούχου χλωρίου είναι η διάβρωση του γυαλιού. Πρόκειται για μια ουσία γνωστή ως ένωση διαλογόνου, η οποία είναι άχρωμη, εξαιρετικά διαβρωτική και αντιδραστική.

Μπορεί πραγματικά να αποθηκευτεί μόνο σε μεταλλικά δοχεία που έχουν υποστεί επεξεργασία με φθόριο, επειδή χρησιμοποιείται κυρίως ως συστατικό των καυσίμων πυραύλων. Αυτή η τοξική ουσία αντιδρά βίαια και εκρηκτικά με το νερό.

Οι στρατιωτικές του χρήσεις ήταν προφανείς. Εύκολα κατασκευάσιμες βόμβες και φλογοβόλα μπορεί να υπάρχουν σε αφθονία. Ήταν φθηνό, εύκολο και αποτελεσματικό, αλλά κατασκευάστηκαν μόνο 30 τόνοι, καθώς ήταν ασταθές και επικίνδυνο. Στη δεκαετία του 1950, 1 τόνος CTF διέρρευσε. Έκαψε ένα μέτρο σκυρόδεμα και τρία μέτρα χαλίκι, απελευθερώνοντας οξύ.

13. Η βοτουλινική τοξίνη Α, Botox μπορεί να παραλύσει

Το botox ή βοτουλινική τοξίνη Α, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο καλλυντικό φάρμακο που τυχαίνει επίσης να είναι μία από τις πιο δηλητηριώδεις ουσίες στον φυσικό κόσμο. Το Clostridium botulinum και παρόμοιοι τύποι βακτηρίων παράγουν αυτή την επικίνδυνη πρωτεΐνη.

Ήδη 1,3-2,1 ng/kg σε έναν άνθρωπο θα ήταν θανατηφόρα. Ίσως αναρωτιέστε γιατί χρησιμοποιείται για τέτοιες διαδικασίες. Παραλύει τους μυς όταν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες και να σταματήσουμε τους σπασμούς.

Πώς να αποθηκεύετε με ασφάλεια τις επικίνδυνες χημικές ουσίες;

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα εξής:

 • Ειδικά δοχεία αποθήκευσης.
 • Συστήματα δευτερεύουσας συγκράτησης.
 • Αποθήκευση με ελεγχόμενο κλίμα.
 • Ασφαλής αποθήκευση και κατάλληλη σήμανση.
 • Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
 • Επαγγελματικά εκπαιδευμένο προσωπικό συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και τα πρότυπα ασφαλείας.

Ποιο αέριο είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο;

Είναι δύσκολο να πούμε ποιο αέριο είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο, επειδή η επικινδυνότητα ενός αερίου εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το πόσο τοξικό, εύφλεκτο ή αντιδραστικό είναι.

Ορισμένα αέρια που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα περιλαμβάνουν:

Το αέριο χλώριο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια ή θάνατο.
Το αέριο φωσγένιο μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Το αέριο υδρόθειο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Όταν εργάζεστε με αέρια, είναι επιτακτικώς απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ποιες είναι μερικές από τις πιο θανατηφόρες χημικές ουσίες;

Πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να σας σκοτώσουν αν τις φάτε, τις πιείτε ή τις εισπνεύσετε. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Κυάνιο: Αυτή η χημική ουσία μπορεί να βρεθεί ως αέριο, υγρό ή κρύσταλλο. Είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να είναι θανατηφόρο σε μικρές ποσότητες.
 • Ρικίνη: Αυτή η τοξική πρωτεΐνη βρίσκεται στους σπόρους του φυτού καστορέλαιο και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν καταποθεί ή εισπνευστεί.
 • Βοτουλινική τοξίνη: Αυτό το δηλητήριο παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική ασθένεια και θάνατο.
 • Σαρίν: Αυτή η χημική ουσία είναι ένας νευροτοξικός παράγοντας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος εάν εισπνευστεί ή απορροφηθεί από το δέρμα.
 • VX: Αυτή η χημική ουσία είναι ένας νευροτοξικός παράγοντας που είναι ιδιαίτερα τοξικός και μπορεί να είναι θανατηφόρος σε μικρές ποσότητες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι χημικές ουσίες υπόκεινται σε αυστηρή ρύθμιση και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Συνήθως βρίσκονται μόνο σε ερευνητικά εργαστήρια, στρατιωτικά αποθέματα ή άλλα εξειδικευμένα περιβάλλοντα.

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές στην Τουρκία: Ξυλοκοπήθηκε βουλευτής του CHP

achaiavoice

Πρόκληση από Πολωνία: Απαγόρευσε την είσοδο στον Λαβρόφ

achaiavoice

Γαλλία-Διαδηλωτές στο Παρίσι για την Τραγωδία στα Τέμπη: «Σιδηροδρομικό έγκλημα στην Ελλάδα – Δεν είναι ατύχημα»

achaiavoice

Ιταλία: Η κεντροαριστερά έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία – Ο Ρέντσι θέλει νέα κυβέρνηση Ντράγκι

achaiavoice

Γερμανία: Στο σκαμνί η BioNTech για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της Covid-19

achaiavoice

Μάριο Ντράγκι: Πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα